Ambiente maakt zeer succesvolle comeback

De toonaangevende internationale beurzen voor consumptiegoederen Ambiente, Christmasworld en Creativeworld bundelden van 3-4 februari tot 7 februari voor het eerst hun krachten om te inspireren als de wereldwijde hub voor opkomende lifestyle trends. Ze weerspiegelen de toenemende samensmelting van levensstijlen en richten zich op het topthema duurzaamheid. 4.561 exposanten namen op 352.950 bruto vierkante meter het hele beursgebouw in Frankfurt in beslag en imponeerden 154.000 winkeliers uit de hele wereld met hun innovaties. Deelnemers uit meer dan 170 landen ontmoetten elkaar.

Nieuw concept One-Stop-Shop werkt

“Met een overweldigende deelname en een enorme internationaliteit maakten we na twee jaar pandemie een ongelooflijke comeback voor de wereldwijde consumptiegoederenwereld. Frankfurt versterkte zijn leidende positie en is hét uitgebreide inspiratie-, bestel- en netwerkevenement. Ons nieuwe concept One-Stop-Shop werkt”, reageerde Detlef Braun, lid van de Raad van Bestuur. “Kopers profiteerden van een unieke verscheidenheid aan frisse zakelijke impulsen. Op Ambiente werden Dining, Living en Giving uitgebreid met het nieuwe onderdeel Working, met het oog op moderne werkwerelden.”

Advertising
 

Uiterst internationaal

De hoge mate van internationaliteit overtrof alle verwachtingen: 70 procent van de bezoekers kwam uit het buitenland. Naast Duitsland waren Italië, Frankrijk, Nederland, de VS, Groot-Brittannië, Spanje, Turkije, Zwitserland, Griekenland en Polen de sterkst deelnemende landen.

“Het is gigantisch en de bezoekersfrequentie super internationaal – zelfs veel meer dan verwacht en veel meer dan in 2020 voor de pandemie. We werden onder de voet gelopen, dat had niemand verwacht en we zijn heel blij. De combinatie van Christmasworld, Ambiente en Creativeworld blijkt een zeer gelukkige oplossing te zijn voor zowel exposanten als vakinkopers, en een die zeker behouden moet blijven”, benadrukt Lars Adler, bestuursvoorzitter van EVL (European Lifestyle Association).

Grote internationale kopers

Het hele spectrum van de Duitse en internationale detailhandel was aanwezig. Daarnaast trok het mega-evenement de who’s who van grote internationale inkopers aan, zoals Amazon, Illums Bolighus, Galeries Lafayette, El Corte Ingles, KaDeWe, John Lewis, E. Leclerc, Marks & Spencer, Museum of Modern Art, Rinascente en Stapels. Bovendien waren grote distributeurs van hotel- en restaurantbenodigdheden uit de hele wereld aanwezig, evenals hotelketens zoals Marriott International, Hilton Hotels & Resorts en Hyatt Hotels. Dat de handel Ambiente, Christmasworld en Creativeworld als haar nieuwe platform voor succes ziet, wordt ook bevestigd door de bezoekersenquête van Messe Frankfurt. De tevredenheidscijfers liggen op een zeer hoog niveau en staan momenteel op 94 procent.

Nieuwe ideeën voor duurzame consumptie

Het uitgebreide voorprogramma, met een groot aantal internationale topsprekers en ontwerpers zoals Karim Rashid, Ross Lovegrove, Olivier Lapidus, Tassilo von Grolmann, maar ook veelbelovende jonge talenten, werd geprezen als een waardevolle bron van inspiratie. Via speciale presentaties, lezingen, workshops of rondleidingen werd de uitwisseling over de belangrijkste metatopics zoals duurzaamheid, het nieuwe werken, design, lifestyle, future retail en digitale uitbreiding van de handel gestimuleerd.