BOLD Dualities wordt grootste showcase ooit van Belgium is Design tijdens Milan Design Week

Niet minder dan 30 Belgische designstudio’s presenteren hun ontwerpen in Milaan op de nieuwe, spectaculaire locatie van Baranzate Ateliers, het project van Lionel Jadot van Zaventem Ateliers. Belgium is Design, het samenwerkingsverband tussen Flanders DC, MAD Brussels en Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM), zal voor het eerst sinds haar ontstaan in 2011 meer dan 30 designstudio’s presenteren in Milaan tijdens de jaarlijkse hoogmis van design en interieur, de Milan Design Week. De 30 ontwerpers stellen samen tentoon op een nieuwe locatie: een monumentaal industrieel gebouw uit de jaren 1950 van 7.300 m² aan de Via Gaudenzio Fantoli.

BOLD Dualities

Onder de titel BOLD Dualities brengen de curatrices van Baroness O. talent van Belgische bodem samen in een scenografie van Karel Burssens. Zoals de titel aangeeft is het een gedurfde en eigenzinnige selectie geworden. Met naast gevestigde namen heel wat beloftevolle nieuwe stemmen.

Advertising
 

Belgische ontwerpers stellen zich vaak bescheiden en adaptief op. De presentatie BOLD Dualities toont hoe onze designers zich aanpassen aan de ambiguë identiteit van ons land, hoe ze zich verplaatsen in complexe situaties en hoe ze zich verbindend opstellen aan de omgeving waarin ze leven. Maar vooral laten ze zien hoe dit vertaald wordt in hun ontwerpen en hoe ze de designindustrie stimuleren en in vraag stellen. Hoe ze binnen bestaande grenzen normen blijven verleggen. En hoe ze uitdagingen niet uit de weg gaan. Die houding onderscheidt hen van soortgelijke internationale profielen, waardoor ze zich kunnen focussen op een eigenzinnige manier van ontwerpen.

Baranzate Ateliers

Dit jaar maakt Belgium is Design deel uit van het project van Lionel Jadot. Baranzate Ateliers keert terug naar Milaan voor een langverwachte tweede editie, die nog groter en ambitieuzer zal zijn dan de eerste editie die werd gelanceerd tijdens Milan Design Week 2022. Op de nieuwe locatie in een monumentaal industrieel gebouwencomplex brengt het programma collectible design, kunst en performances samen en vormt het opnieuw een niet te missen hoogtepunt van de designweek.

Baroness O.

De tentoonstelling is gecureerd door Baroness O., een creatieve studio opgericht in 2011 in Brussel en geleid door Anne Van Assche en Kim Vandeloo. Baroness O. richt zich op curatie, scenografie, organisatie, art direction en design op het snijvlak van kunst en design. Van Assche en Vandeloo streven er consequent naar om het verhaal achter een ontwerp op een coherente manier voor het voetlicht te brengen.

The Belgian Design Map

Elk jaar presenteren meer dan honderd Belgische labels en ontwerpers hun nieuwe producten tijdens Milan Design Week. De Belgian Design Map geeft hiervan een overzicht, zowel van merken op de Salone del Mobile.Milano als in de stad (Fuorisalone). Deze online gids van de Belgen in Milaan wordt in de komende weken gepubliceerd via belgiumisdesign.be.

Alle deelnemende designers

amgs studio / Atelier Leda / Bent Fierens / Chateau Resort / Cocono / Combo Toys / Duplex / Fractall / Home Studyo / Jules Vrijsen / KRUM / Lisa Berden / Lou van ’t Riet / Maak & Transmettre / Maud Brunstein / Muller Van Severen / Nathalie Van der Massen / Nortstudio / Nuts&Bolts / Oskar De Roover / paulineplusluis / Sébastien Caporusso / Studio BISKT / Studio Matta / Studio Minimètre / Studio MOTO / Studio Nas / Studio Plastique / Tenue de Ville / Venlettettelin

​Praktische info

Baranzate Ateliers

​Via Gaudenzio Fantoli, 16 20138 Milano

Maandag 15 (persdag) tot zondag 21 april 2024, dagelijks van 10 tot 19 uur

​Gratis pendeldienst van 10.30 tot 19.00 uur (5 minuten rijden):

​→ Van Rogoredo metro station (line 3)

​→ Van Repetti metro station (line 4)

Meer info vind je op de website van Belgium is Design