C-mine presenteert tentoonstelling gewijd aan Italiaanse designer Enzo Mari

Zicht op installatie tijdens Triennale Milano - Foto Gianluca Di loia

Vanaf 11 februari presenteren C-mine en Triennale Milano de tentoonstelling ‘Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli’. Gewijd aan het werk en de ideeën van de beroemde Italiaanse ontwerper, kunstenaar en theoreticus Enzo Mari (1932 – 2020) brengt de expo nooit eerder vertoonde projecten, modellen, tekeningen, films en posters uit het ‘Enzo Mari Archive’ samen. 

Enzo Mari stond bekend voor duurzame en betaalbare ontwerpen voor de gewone mens. ​ Zo bracht hij in 1974 met ‘Proposta per un’Autoprogettazione’ (Voorstel voor een Zelfontwerp) een gratis gebruikshandleiding om zelf meubels in elkaar te timmeren uit. Even iconisch zijn Mari’s ‘16 Animali’, 16 dieren die uit één stuk hout zijn gesneden en als een puzzel in elkaar passen.

Advertising
 

De tentoonstelling, die eerder te zien was in Milaan tijdens de Triennale Milano 2020, omvat zowel een chronologisch overzicht van zijn volledige oeuvre als ontwerper, kunstenaar, intellectueel en utopische theoreticus en criticus, als een reeks bijdragen van hedendaagse, internationale kunstenaars en ontwerpers die werden uitgenodigd om Mari te eren met nieuwe installaties. Zo zal er werk te zien zijn van onder meer het Belgische OpenStructures, Tacita Dean, Rirkrit Tiravanija, Danh Vo en Virgil Abloh. Daarbovenop bevat de expo een reeks documenten en video-interviews uit het archief van curator Hans Ulrich Obrist, met als doel Mari’s kritische en radicale kijk op design te belichten.

Praktische gegevens

‘Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli’ loopt van 11 februari 2023 tot 28 mei 2023

​Exporuimtes C-mine, Genk

​Meer informatie via C-mine.be