Ik wil wat verder inzoomen op mijn laatste column. Iedere textieléditeur lanceert elk jaar een nieuwe collectie, in de hoop dat hij op het juiste nageltje heeft geklopt. En in de hoop dat zijn kleuranalyse overeenstemt met de tijdsgeest en dat zijn visie op textieldesign in de juiste plooi valt. Maar er is meer aan de hand dan dat…
Ik ben van mening dat de wereld wat ‘textieler’ wordt, men verlangt naar een warm gevoel, naar de aaibaarheidsfactor en de gezelligheid van geweven stoffen. Mede door de crisis zijn onze tentakels meer en meer gericht op de tactiliteit, onze gevoelsprieten willen warmte en rust.
Verlangen naar het tastbare
De wereld wordt ook digitaler, we staren urenlang naar een scherm en dat is oké op zich. Het zorgt er wél voor dat er een drang en noodzaak ontstaat naar dingen om je heen. Eénmaal weg van het scherm vallen we met zijn allen soms in een leegte en dan verlangen we naar iets dat tastbaar, leuk en gevoelig is. Niet voor niets zijn de knuffeldiertjes bij tieners nog zeer aanwezig tot de late tienerjaren.
Daarom ook speelt textiel een grote rol in de huidige maatschappij. In de hedendaagse architectuur wordt er meer textiel in een ruimte gebracht, men speelt met textielwanden die de ruimtes verdelen, het is makkelijker een textielwand te vervangen dan een betonnen muur. In dat opzicht is Scandinavië een meesterspeler. In Noord-Europa wisselt men alle textiel in de woonkamers al naargelang het seizoen. In de lente frist men de living op met mooie bedrukte stoffen, in de zomer vult men dat nog aan met nieuwe dessins en wanneer de herfst begint worden stoffen dikker en warmer. Het najaar is meteen het seizoen waarin wol en fluweel op de voorgrond komen en dat wordt nog verder aangevuld in de winter. Zo krijgt de woonkamer elk jaar opnieuw een nieuwe look, enkel en alleen door alle textiel te veranderen, slim gezien toch?
Stoffen in de leefruimte
Door met stoffen te werken in het leefgedeelte van de woning geeft men de bezoeker tegelijkertijd een persoonlijke toets en blikvanger mee. Ook al zijn er geen drastische veranderingen, toch zal hij bij zijn volgende bezoek andermaal verrast zijn door de nieuwe look van de woonkamer.
Als gepassioneerde stoffenliefhebber ga ik even wat dieper in op wat de toekomst te bieden heeft. Ik wil het hebben over de terugkeer van het textielsculptuur. Nee, niet dat van de jaren zestig, wel dat van de gesofistikeerde, hedendaagse en verfijnde textielobjecten. Google, bijvoorbeeld, de naam Mercedes Vincente eens. Vincente is een Spaanse artieste die textiel omtovert tot sierlijke schelpen. Zij is niet alleen, ook in de wereld van de tapijten zie je dat dit kunstobjecten worden, een goed voorbeeld is de serie tapijten ‘Selce’ van Carpet Edition. Geloof me, textiel heeft vandaag een veel grotere impact dan enkele jaren geleden. Er breekt een nieuwe stoffenperiode aan.
Trends in kleur en materie
Laten we nu het even hebben over de komende trends in kleur en materie. Ken je de Franse kunstschilder Yves Klein? En heb je ooit al gehoord van het Yves Klein-blauw? Dat blauw is het ultramarijn pigment en Klein werkte (en bewerkte) daar zijn hele kunst mee. Er hangt hier trouwens een hele scheikundige geschiedenis aan vast, maar die is te lang om uit te leggen.
Wat ik zeggen wil: blauw is terug in onze leefsfeer, zowel bij de kledij als in het interieur. Ik moet wel toegeven dat het een kleur is voor de liefhebbers, niet iedereen is zo ‘blauwgezind’. Deze kleur laat zich overigens het beste combineren met zwart.
Een andere nieuwkomer is ‘Jade’, wat een natuurlijk zacht groen is, met een heel klein vleugje grijs. Ik denk dat de groene kleur ook te maken heeft met de wedergeboorte van de kamerplant. De diverse soorten groen worden vermengd in de leefruimte, het lijkt wel een binnentuin die de natuur omhelst.
Ik durf het haast niet schrijven, maar het lang vermaledijde kleur beige is eveneens terug van weggeweest. Beige vond een nieuw leven en is in 2022 gehuwd met warm roze. Je zou het een bij elkaar horend koppel in het interieur kunnen noemen: zie je de een, dan zie je tegelijkertijd de ander. Het is warm, zacht en inspirerend. Hier en daar ook nog een vleugje aquagroen en warm grijs maken het festijn compleet.
Het nieuwe design
Een weerspiegeling van het huidige designdenken uit zich in de aankopen van de jongere generatie. De jeugd van vandaag hecht geen belang meer aan het stijlvolle interieur, maar streeft integendeel naar smaakvol bijeen geplaatste meubelobjecten die hun persoonlijkheid weerspiegelen. Dit is het nieuwe design: de individuele smaak primeert, of dat nu gaat om de combinatie van oma’s schommelstoel met een designmeubel gekocht op de rommelmarkt of iets anders, het maakt niet uit. Men verkiest de nonchalante, persoonlijke uitstraling boven het pure design.
Bij een dergelijke leefstijl speelt textiel een zeer grote rol, het etnische aspect komt hier op de eerste plaats. Daarmee bedoel ik dat onze ambachtslui een grote rol hebben in dit nieuwe toneel. Het warme aspect van eigengemaakte producten en objecten die je misschien kunt aanschaffen in je buurt verrijkt je kijk op het leven van vandaag.