Flanders DC wordt het nieuwe Vlaamse design- en modecentrum

Flanders DC zal zich vanaf 2023 volledig toespitsen op de design- en modesectoren. Flanders District of Creativity vzw ondersteunde de laatste jaren ondernemers uit alle creatieve sectoren, maar op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns zal ze vanaf 2023 al haar middelen inzetten op design en mode. “Zo kunnen we onze steun en expertise doelgericht inzetten met meer impact”, aldus minister Brouns.

Flanders DC, opgericht in 2004, had sinds 2016 de opdracht van de Vlaamse overheid om ‘creatief Vlaanderen’ ondernemender te maken. Ondernemers uit alle creatieve sectoren, zoals mode, design, games, marketing, media, architectuur, film, muziek en kunsten, konden bij de organisatie terecht voor zakelijk advies, deelnames aan beurzen, zakelijke opleidingen of managementinstrumenten. Flanders DC is ook co-organisator van de Belgian Fashion Awards en de organisator van de Henry van de Velde Awards, de belangrijkste designprijzen in ons land.

Advertising
 

Advertising
 

Opdracht Flanders DC aangepast

Op voorstel van minister Brouns zal Flanders DC zich vanaf 2023 volledig toeleggen op twee creatieve sectoren, met name design en mode. Met een gerichte focus kan de ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid immers met meer impact ingezet worden. De organisatie had ook al een groot engagement naar deze twee sectoren door de eerdere integratie van Design Vlaanderen en Flanders Fashion Institute in het grotere geheel van Flanders DC. Verder bieden vooral deze beide sectoren heel wat meerwaarde voor de Vlaamse economie. Zo zijn ze samen goed voor de realisatie van meer dan 86.000 jobs. Designers en designbureaus spelen bovendien ook een grote rol in de zoektocht naar innovatie in andere sectoren waardoor extra focus op de sector dus ook voor spill-overeffecten gaat zorgen. Design kan immers ook een belangrijke hefboom zijn voor innovatie in andere sectoren en bedrijven.

Toekomstgericht ondernemerschap

Flanders DC zal ​ moeten zorgen voor sterk toekomstgericht ondernemerschap in de sectoren design en mode, waarbij het zich zowel in Vlaanderen als daarbuiten moet manifesteren. Hierbij moet er extra aandacht besteed worden aan thema’s zoals duurzaamheid, technologie en inclusie. Flanders DC moet er ook voor zorgen dat andere economische sectoren en maatschappelijke actoren designers meer gaan inschakelen als innovatiepartner. Zo wil de Vlaamse regering Vlaamse bedrijven en de maatschappij in het algemeen beter voorbereiden op de toekomst. 

Meer informatie vind je hier.