Heimtextil 2022: Trends blijven inspirerend hart van de beurs

Anja Bisgaard Gaede en haar team van SPOTT Trends & Business leiden ook nu weer het project (Alle beelden: Messe Frankfurt)

Hoe heeft de pandemie onze manier van leven veranderd? Deze belangrijke vraag werd onlangs in een digitale workshop van de Heimtextil Trend Council behandeld. De internationale trenddeskundigen stelden zich tot doel de dominante designthema’s voor het seizoen 2022/23 te verifiëren. Met deze bijeenkomst is Heimtextil begonnen met het plannen van de trends voor de volgende editie van de beurs in Frankfurt am Main van 11 tot 14 januari 2022.

“Ook na de ‘magere’ periode zal Heimtextil Trends centraal staan in het hart van onze beurs en fungeert het als centraal punt voor iedereen die inspiratie zoekt en zich wil laten bijpraten over vooruitstrevend design en de hotste inrichtingsthema’s van het komende seizoen”, stelt Olaf Schmidt, Vice President Textiles & Textile Technologies bij Messe Frankfurt.

Twee online conferenties          

Het Heimtextil Trend Council besprak de laatste ontwikkelingen op het gebied van design tijdens de reguliere bijeenkomst eind maart. Vanwege de pandemie vond de workshop plaats onder de vorm van twee online conferenties. Zoals in het verleden bestond de Trend Council uit de drie internationaal gerenommeerde bureaus, SPOTT Trends & Business (Denemarken), Studio FranklinTill (UK) en Stijlinstituut Amsterdam (Nederland).

Anja Bisgaard Gaede en haar team van SPOTT Trends & Business leiden ook nu weer het project en geven daarmee de Heimtextil Trends voor 2022/23 een Scandinavisch tintje. Het werk van het Deense team omvat naast de inhoudelijke voorbereiding ook het concept van de trendpresentatie tijdens de beurs in januari. Elk jaar vormt de bijeenkomst van de Heimtextil Trend Council in het voorjaar het begin van het voorbereidende werk voor de beurs van het volgende jaar in januari. Tegelijkertijd werpen de trenddeskundigen een eerste blik op de te verwachten richting van het interieurdesign in het komende seizoen. Op deze manier leggen de trenddeskundigen en de directie van Heimtextil de basis voor het wereldwijde trendstatement.

Gids voor de internationale branche

De Heimtextil Trends blijven een hoeksteen van het totale Heimtextil-concept en bieden een belangrijke invulling voor alle doelgroepen binnen de wereldwijde branche. Heimtextil blijft daarbij trouw aan haar doelstellingen om cruciale designontwikkelingen in het kader van de grotere context van de lifestyletrends in de schijnwerpers te zetten, de productwereld van de Heimtextil-exposanten te belichten en trends in de branche te signaleren.

Bijzondere nadruk wordt daarbij gelegd op duurzame aspecten in de gehele waardeketen. Zo zal de ‘Materialenbibliotheek van de toekomst’ verder worden ontwikkeld en verrijkt met nieuwe, duurzame materialen en onderwerpen. In de ‘Future Materials Library’, die is samengesteld door Studio FranklinTill uit Londen, presenteert Heimtextil een selectie van innovatieve materialen uit de hele wereld.

Verandert pandemie de inrichting?

Een van de centrale thema’s van het komende seizoen zal zijn hoe de pandemie ons leven en daarmee ook de inrichting van onze huizen heeft veranderd. In dit verband zal bijzondere nadruk worden gelegd op het megathema ‘het nieuwe werken’, dat met nieuwe ogen wordt bekeken. “De Heimtextil Trend Council boog zich over de toekomstige trends, dat vooral gaat over het verlangen naar nieuwe en inspirerende designtrends. Dit gaat van het navigeren via nieuwe manieren van communiceren tot verdergaan op het ingeslagen pad van de duurzaamheid in alles wat we doen. Daarnaast keken we naar de omvang van hybride werk in de toekomst en de focus op veiligheid en bescherming in een Heimtextil-context. Al met al komt er een Heimtextil trendconcept 22/23 dat in lijn staat met de geest van de toekomst en een levensvatbare interieur business”, licht Anja Bisgaard Gaede, oprichter en CEO van SPOTT Trends & Business, toe. De directie van Heimtextil en de leden van de Trend Council zullen tijdens de digitale Trend Preview in september een eerste inzicht geven in de trendthema’s van het seizoen 2022/23 en verdere informatie verschaffen over toekomstige designontwikkelingen.

Trend Book 21/22: online beschikbaar

Hoewel er door de pandemie dit jaar geen beurs was, kan Heimtextil de sector toch een overvloedige bron van ideeën, ontwerpen en inspiratie bieden: de nieuwste editie van het Heimtextil Trend Book geeft inzicht in talrijke designprojecten en is een oriëntatiehulp voor het huidige trendseizoen. Het boek bevat heel wat beeldmateriaal, kleurenpaletten en exacte kleurwaarden, met inhoud die van over de hele wereld is verzameld. Het werk is een creatief hulpmiddel dat internationale textielfabrikanten, interieurarchitecten en inrichtingsdeskundigen helpt bij de voorbereiding van hun nieuwe collecties en inrichtingsconcepten.

Het Trend Book 2021/22 is voor de speciale prijs van EUR 37,50 verkrijgbaar in de online shop van Messe Frankfurt: www.heimtextil.messefrankfurt.com/trendbook.