Heimtextil pakt met tal van initiatieven uit tijdens 50ste editie

VOORBESCHOUWING

De beurs Heimtextil, van 7 tot en met 10 januari in Messe Frankfurt, wordt een niet te missen afspraak. In onze vorige nummer stelden we al het centrale thema ‘Where we belong’ aan u voor, nu belichten we een aantal andere initiatieven die elk op zich een extra reden vormen om als bezoeker op de afspraak te zijn.

Materiaalmanifest

Een eerste interessante aantrekkingspool ligt niet enkel in het centrale thema van de Trend-ruimte, maar berust ook in de manier waarop dit gebied is opgebouwd. Er werd immers ook een materiaalmanifest opgesteld, waarbij gesteld wordt dat een nieuwe, duurzame aanpak bij de opzet van de trendruimte centraal staat. Het resultaat: de trendraad presenteert een forum met een minimale voetafdruk, waarin de bezoeker helemaal ondergedompeld wordt.

Er worden alternatieven gevonden voor materialen waar dat maar mogelijk is en zo wordt een overvloed aan afval vermeden bij het sluiten van de beurs. Deze zes principes van het materiaalmanifest: het gebruik van plaatselijke input, uitrusting en diensten, het uitkijken naar milieuvriendelijke materiaalalternatieven, het inschakelen van bestaande elementen uit de stock, de inzet van gehuurde of geleende materialen, het beheer van afval en gerichtheid op recyclebaar design.

Editeurs in hal 8.0

Een must tijdens het bezoek wordt volgens ons ook de editeursruimte in hal 8.0. Hier zullen de laatste interieurcollecties te zien zijn van om en bij de 50 internationale textielediteurs, die samengebracht worden, zodat interieurontwerpers, interieurinrichters en retailers hun tijd optimaal kunnen gebruiken.

In deze hal zijn diverse soorten producten te zien. Het gaat van gordijnen, decoratieve stoffen en systemen tot en met meubelstoffen, zonwering en zelfs tapijten en werktuigen voor het verwerken van textiel. In deze hal tref je enkele bijzonder interessante namen, met daarbij uit het eigen België NV Wind. Verder merken we onder meer Style Library uit het VK (met de merken Zoffany, Harlequin, Anthology, Sanderson, Morris & Co, Scion, Clarke and Clarke en Studio G.), CTA en S.I.M.T.A uit Italië en Damaceno & Antunes uit Portugal. Uiteraard ontbreekt het thuisland niet op de afspraak. Een greep uit de namen: Apelt, Rasch Textil, Saum & Viebahn, Heco,…

Focus op jong talent

Heimtextil richt zich ook steeds nadrukkelijk op het vinden en tonen van jong talent. Een mooi voorbeeld daarvan is de organisatie van de tweede ‘New & Next university competition’, waarbij uit in totaal 18 internationale inzendingen er drie bekroond worden. Deze zijn respectievelijk afkomstig uit het VK, Pakistan en Zwitserland.

De drie winnende universiteiten zijn de University of Bolton, de Indus Valley School of Art and Architecture en de Lucerne School of Design & Art. Vertegenwoordigers van de universiteiten en een aantal van hun studenten stellen de award-winnende werken voor in het ‘New & Next’-gebied in hal 3.0.

Icoon voor wevers

Tot slot zullen we de vernieuwing ook zien in de manier waarop aan het bezoekerscomfort wordt gedacht. Zo kan oriëntatie nooit optimaal genoeg zijn. Een voorbeeld hiervan is de invoering van de identificatie van wevers van decoratieve stoffen en meubelstoffen, gordijnen en materiaal voor bedlinnen. Hiervoor wordt voor het eerst een speciaal icoon op de desbetreffende standen voorzien.

FOTOBIJSCHRIFTEN

Foto 1: De affiche voor de feestelijke 50ste editie (Alle beelden: Messe Frankfurt)

Foto 2: Op zoek gaan naar allerhande stoffen, zoals hier vorig jaar bij Symphony Mills

Foto 3: Ook de afdeling van de textielontwerpers is een verplichte halte voor professionals