Le Palace Brussel ondergaat renovatie en veilt unieke designstukken, heropening op 1 september

De veiling omvat onder meer 50 vintage meubelen van het Duitse merk Bretz

In Brussel veilt BVA Auctions 95 kavels antiek en design uit het wereldberoemde Hotel Le Palace. Onder meer een cilinderbureau, salontafel, vier boekenkasten en dressoirkast in Louis XVI-stijl maakten ooit deel uit van dit wereldberoemde hotel uit 1910 nabij het Noordstation. Het hotel wordt momenteel gerestaureerd en vernieuwd en heropent in september onder de naam DoubleTree by Hilton.

Het overdadige en luxueuze interieur van Le Palace in Brussel was van de hand van de Franse architect Alban Chambon (1847-1928). Hij ontwierp eind 19de en begin 20ste eeuw talloze sprookjesachtige theater- en hotelinterieurs in de voor die tijd typische uitbundige neostijlen. Voor Le Palace ontwierp hij een interieur in de destijds populaire neo-classistische Louis XVI-stijl. Ook het cilinderbureau, de salontafel, vier boekenkasten en een dressoirkast uit de veiling zijn ontworpen in die Louis XVI-stijl. De stukken zijn allen gemaakt uit verschillende soorten tropisch hardhout, zoals palissander, satijnhout en mahonie.

Daarnaast maken ruim 50 vintage meubelen van het uitgesproken Duitse merk Bretz uit het begin van deze eeuw deel uit van deze unieke veiling: designfauteuils, banken, chaise longues en een grote fauteuil ‘Klimt’, die speciaal ontwerpen werd voor een hotelkamer met Gustav Klimt-thema. Uit het oorspronkelijke interieur van 1910 komt ook een set marmeren beelden van vrouwen en zelfs één van de originele bakelieten telefoons.

Stoet van gekroonde hoofden

Hotel Le Palace opende zijn deuren in 1910 en was onmiddellijk een succes. In de 100 jaar die volgden kwam er een stoet van gekroonde en beroemde hoofden logeren, waaronder het prinselijk paar van Monaco, Prins Philip van Engeland, Koning Hussein van Jordanië en Prins Bernhard. Maar ook Rita Hayworth, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot en Orson Welles.

Het hotel groeide in de loop der jaren uit tot een legendarische, vaste waarde in de hotelwereld en was al van bij de opening een voorloper op het vlak van design en innovatie. De gevel in Art Nouveau-stijl werd bij opening eigenlijk gezien als ‘te modern’ voor een luxehotel. Het interieur, met centrale verwarming, een badkamer, elektrisch licht en een telefoon in alle 400 kamers, was voor 1910 ultra-innovatief en het toppunt van luxe. Zakenman en hotelier George Marquet (1866-1947) leidde Le Palace gedurende vele jaren. Daarna stond zijn zoon George II Marquet aan het roer van de hotelketen die hij uitbreidde naar Lyon, Nice en Madrid.

Restauratie met behoud van legendarische geschiedenis

Het interieur en de buitenkant van Le Palace wordt op dit moment uitgebreid gerestaureerd en vernieuwd. Bergman Interiors uit London werkt aan de kamers, Doos Architects uit Stockholm neemt de publieke ruimtes onder handen.

Op 1 september van dit jaar heropent La Palace onder de naam DoubleTree by Hilton en wordt het één van de leading hotels in de Belgische hoofdstad, met behoud van het vroegere internationale karakter.

Praktisch

Kijkdag: woensdag 16 juni 2021 van 10u tot 14u in Rue Gineste 3, 1210 Brussel. De kijkdag kan alleen bezocht worden na aanmelding via [email protected]

    De online veiling sluit af op donderdag 17 juni 2021 om 17u. 

Meer informatie


Decostyle redactie

Mijn bureau bezorgt uitgevers content voor diverse bladen, vooral in de ruime bouwsector (nadruk op architectuur en interieurontwerp). Daarnaast staat INK in voor vertalingen in meerdere talen en levert het copywriting aan vooral professionele klanten. Mede-uitgever en volledige redactie van interieurvakblad Decostyle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *