Hotel Hannon (Brussel) begint aan een grote restauratie

Hotel Hannon (Brussel) begint aan een grote restauratie om in februari 2022, in combinatie met het Hortamuseum, zijn deuren te heropenen voor het grote publiek.

Goed nieuws voor de Belgische én buitenlandse art nouveau-liefhebbers: in februari 2022 wordt het legendarische Hotel Hannon, gelegen op het kruispunt van de Brugmannlaan en de de Verbindingslaan (Sint-Gillis), herboren onder de naam Hannonmuseum en heropent het de deuren in een art nouveau-duet met het vlakbij gelegen Hortamuseum. Dit nieuwe architecturale en museumknooppunt in art-nouveaustijl zal het culturele en toeristische aanbod van deze Brusselse wijk versterken, die vooralsnog overwegend bezocht wordt om haar kunstgalerijen.

Een ongekend publiek-privaat partnerschap in België

Dit grote museumproject vindt plaats onder het toeziend oog van een in belgië nooit eerder gezien privaat-publiek partnerschap. De vereniging Hannonmuseum, opgericht in het kader van dit initiatief, geniet volledige autonomie en brengt samen: de gemeente Sint-Gillis, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Fonds St’Art Invest, de afstammelingen van Edouard Hannon en Gustave Serrurier-Bovy, de verzamelaar Jonathan Mangelinckx, het Design Museum Gent, het Musée de l’Ecole de Nancy (Frankrijk), de Federatie Wallonië-Brussel, de Nationale Loterij en het Hortamuseum voor administratieve ondersteuning en expertise. Dankzij deze verschillende partners is het Hannonmuseum een echt samenwerkingsproject dat grote spelers samenbrengt.

Een eigentijdse museale blik op de art nouveau

Het Hotel Hannon, gebouwd in 1902 door Jules Brunfaut in opdracht van de ingenieur Édouard Hannon en deel van het art nouveau-erfgoed in België, onthult een subtiele mix van art nouveau met Franse en Belgische invloeden.

Het toekomstige Hannonmuseum, eigendom van de gemeente Sint-Gillis, biedt op twee verdiepingen een afgestoft beeld van de art nouveau. Op de begane grond maken de oorspronkelijk voor dit herenhuis ontworpen meubels een comeback naar hun originele locatie, na 40 jaar buiten ergens anders te hebben doorgebracht.

Het publiek kan zich onderdompelen in de intimiteit van die tijd en dit interieur herontdekken, ontworpen door de ontwerper Émile Gallé, een van de befaamde figuren van de toegepaste kunst van zijn tijd. Veel werken die nog in het bezit zijn van de nazaten van Édouard Hannon, kunnen worden verplaatst en bewonderd op de plek waarvoor ze zijn ontworpen.

Op de eerste verdieping zullen tijdelijke displays, die om de drie jaar volledig vernieuwd worden, een prominente plaats krijgen in de innovatieve scenografieën en aan de meesterlijke creaties van vier gerenommeerde Belgische architecten: Victor Horta, Henry Van De Velde, Paul Hankar en Gustave Serrurier-Bovy. Waarvan twee laatstgenoemden tot dusverre in België zeer weinig belicht werden. Deze displays zullen het mogelijk maken om nieuwe thema’s aan te pakken die specifiek zijn voor de experimentele en innovatieve dynamiek van art nouveau.

De terugkeer van de originele werken naar hun oorspronkelijke setting, de tijdelijke tentoonstellingen met eigentijdse en innovatieve scenografie en de geboorte van een ongekende privaat-publieke samenwerking, zullen van deze inhuldiging een van de niet te missen evenementen van 2022 maken.

Praktische informatie

Locatie: Hannonmuseum, Verbindingslaan 1, 1060 Sint-Gillis
Voorziene datum van inauguratie: Februari 2022


Decostyle redactie

Mijn bureau bezorgt uitgevers content voor diverse bladen, vooral in de ruime bouwsector (nadruk op architectuur en interieurontwerp). Daarnaast staat INK in voor vertalingen in meerdere talen en levert het copywriting aan vooral professionele klanten. Mede-uitgever en volledige redactie van interieurvakblad Decostyle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *