Maisons du Monde wil huizen die ons gelukkig maken en die tegelijk rekening houden met onze planeet. Huizen die even stijlvol als geborgen zijn, even trendy als duurzaam. Met haar Good is beautiful initiatief streeft de groep ernaar haar steentje bij te dragen aan verandering en het meest duurzame interieurmerk van Europa te worden.
5 pijlers en 5 engagementen
Met het Good is beautiful initiatief wil Maisons du Monde de brug slaan tussen het verleden, het heden en de ambities die het bedrijf nastreeft, om zo een positief effect te hebben op het ecosysteem. Het initiatief bestaat uit 5 pijlers en 5 engagementen die vertaald worden in concrete acties. Maisons du Monde hoopt dat organisaties met soortgelijke waardes en ambities zich op lange termijn zullen aansluiten bij dit Good is beautiful initiatief zodat er samen gebouwd kan worden aan de wereld van morgen.
- 1. Een trendy en milieuverantwoord gamma aanbieden
Het doel is om tegen 2025 40% ecologisch verantwoorde artikelen aan te bieden. Momenteel maakt al 20% van het aanbod deel uit van de Good is beautiful selectie.
“Interieurs verdienen om zowel stijlvol als duurzaam te zijn. Om die reden dragen we ons steentje bij en doen we er alles aan om ecologisch verantwoorde artikelen aan te bieden die gemaakt zijn in Europa of die de lokale knowhow van hier en elders behouden.” Agathe Lacoste, Directrice van het aanbod.
- 2. Met milieuorganisaties samenwerken om het milieu te beschermen en hulp te bieden waar nodig
Na 10 jaar verenigingen gesteund te hebben die op milieugebied actief zijn, richtte Maisons du Monde in 2015 de Maisons du Monde Foundation op. Deze Foundation zet zich in voor het behoud van bossen en bomen in Frankrijk en over de hele wereld waar de nood om actie te ondernemen groot is.
In lijn met haar visie en sinds enkele jaren steunt Maisons du Monde sociaaleconomische solidariteitsverenigingen door warme en ondersteunende woonplekken te creëren voor zij die er het meeste nood aan hebben. Maisons du Monde wil tegen 2025 100 Good is beautiful woonplekken gecreëerd hebben. Het bedrijf wenst dit realiseren in samenwerking met lokale Franse verenigingen zoals Emmaüs, het Franse Rode Kruis of de Fondation des Femmes, waar jaarlijks al meer dan 100.000 producten aan worden geschonken.
- 3. Inzet voor gelijke kansen
Maisons du Monde zet zich dagelijks in om een personeelsbeleid te voeren waarin iedereen zijn plaats vindt binnen een sterk team en dat diversiteit en inclusie aanmoedigt. “We geloven immers in mensen en in wat onze verschillen ons kunnen bijbrengen aan creativiteit voor onze klanten. Iedereen moet alle kansen krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen.” Sophie Mouhieddine, HR Director.
Naast het diversiteitscharter zijn er vandaag al 50% vrouwen in de TOP 100 van het bedrijf. Maisons du Monde wil in de toekomst nog meer inzetten op jongeren, en lanceert binnenkort intern ‘Good for Women’ om de gelijkheid tussen vrouwen en mannen te bevorderen. Het bedrijf steunt momenteel al Dema1n.org, een Franse organisatie die deel uitmaakt van de Article 1 vereniging en jongeren uit kansarme gezinnen (onder)steunt. Tegen 2025 wil het bedrijf 500 jonge medewerkers begeleid hebben
- 4. Een circulaire, socialeen solidaire levenscyclus voorstellen
Artikelen een tweede leven geven, dat is de belofte van Rémi-Pierre Lapprend, CSR Director bij Maisons du Monde: “Omdat onze artikelen een lang leven verdienen, hebben we een reparatie- en revisiecentrum opgestart en zullen we vanaf 2023 ook tweedehandsartikelen verkopen.”
Elk jaar worden meer dan 20.000 artikelen hersteld in de Maisons du Monde ateliers in Saint-Martin-de-Crau. Om hergebruik te stimuleren werkt Maisons du Monde samen met (Franse) sociaaleconomische solidariteitsverenigingen, zoals Emmaüs.
- 5. Onze beroepen klimaatneutraal maken
Tegen 2025 wil Maisons du Monde 25% minder CO2 uitstoten. Het bedrijf werkt elke dag aan de vermindering van zijn milieuvoetafdruk door zijn aanpak te veranderen, en door in te zetten op diepgaande en duurzame transformeringsprocessen op alle bedrijfsniveaus: van het vervoer van de artikelen (FRET21 initiatief), tot het verbruik van energie en groene stroom in de winkels (ISO 5001 certificatie) en het afvalbeheer: alle teams werken er dagelijks aan om de wereld mooier en duurzamer te maken.