Marc Geysen: “Story-telling: meeste éditeurs presenteren opvallend gelijklopende thema’s”

De opgang van ‘Water colour Dessins’ valt op (Beeld: Etamine)

Er was geen Paris Deco Off dit jaar, daar stak COVID-19 een stokje voor. De anders zo unieke wandeling door de straatjes van Saint-Germain des Prés, Rive Gauche, Rue du Mail en Rive Droite, vol met kleine, maar fijne expo’s met de nieuwste stoffencollecties van de Europese éditeurs, was een feestje dat niet doorging, jammer. Marc Geysen presenteert zijn eerste column over interieurtextiel.

Nieuwsgierig als ik ben, kon ik het toch niet laten de éditeurs zelf op te zoeken, zij het dan via digitale weg, e-mail of telefoon. Gelukkig bouwde ik door de jaren heen een goede connectie op met de meeste persverantwoordelijken van de éditeurs, zodat ik in alle rust de nieuwste creatieve lijnen van hun collecties in kon kijken.

Advertising
 

Water Colour Dessins

Wat opvalt, is hoe de éditeurs elkaar genegen zijn. Tal van onderwerpen vind je terug in de meeste collecties, en dat zowel bij Franse, Engelse, Spaanse of nog andere voorbeelden. Zo zie je onder meer een sterke opgang van ‘Water colour Dessins’. Je weet wel: met aquarelachtige penseelvlekken, los uit de hand geschilderde bloemen en in elkaar vloeiende kleuren, zonder enige contouring.

Geometrie

Een tweede trend is de ‘Geometrie’. Casal, Jim Thompson, Kirkbydesign, Jab, Casamance, Lelièvre,… bij iedereen steekt deze geometrie in de staalboeken. Deze trend zien we zowel op wandbekleding, deco- als meubelstoffen. Hier en daar zijn Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan en andere non-figuratieve kunstenaars in de ontwerpen aanwezig. Qua techniek zien we ook wat borduurwerk of ‘épinglé’-fluweel.

Klassieke etnische motieven

In mijn zoektocht naar nieuwigheden stuit ik op een overvloed aan klassieke etnische motieven. We gaan terug naar de oorsprong en dat verwondert niet, we versieren al eeuwenlang onze stoffen met Oosterse tekeningen.

‘Tree of life’, Byzantijns en Oosters stilisme brengen verwijzingen naar elementen uit de natuur. Fauna en flora worden gestileerd afgebeeld. Als je een kenner bent van deze materie stuit je soms op mooie verhalen. Het zit in ons geheugen gegrift, nog steeds sieren deze klassiekers ons interieur, maar ook in de nieuwe stoffen zijn ze veelvuldig aanwezig.

Abstract Painter

De volgende nieuwe trend noem ik ‘Abstract Painter’. Hiermee doel ik op designstructuren die me doen denken aan kunstenaars als Pollock, Malevich en vele anderen. Het zijn improvisaties, composities recht uit het atelier geplukt en verwerkt in een geweven of geprinte stof. Onbeduidende vlekken kleur, in elkaar prangende rare motieven en een willekeurig kleurenpalet kenmerken het geheel.

De natuur wint altijd

Hiernaast vallen ook een aantal andere zaken op. Zo blijft ‘De natuur wint altijd’ een waarheid als een koe. Ook in de nieuwe collecties haalt de natuur de bovenhand en de oogst is groot. Bloemen, bladeren en zelfs hele bossen vallen te bewonderen in de stalenboeken.

‘The power of flower’

In tegenstelling tot het gestileerde motief, zoals men dat nog steeds doet in het Midden-Oosten, tekent men hier de natuur zoals ze in werkelijkheid is, bijna fotografisch. Maar als er gestileerd wordt, is het met een hedendaagse aanpak en blijft de natuur altijd duidelijk zichtbaar.

Prachtige bloemendecors kun je traditioneel bewonderen bij  éditeurs als Designers Guild, Manuel Canovas of Nina Campbell, maar er zijn ook andere éditeurs die deze weg inslaan: Arte, Casamance, Prestigious textiles, Thibaut en Jab.

Niet alleen bloemen en bossen, maar vooral veel, héél veel gebladerte wordt aangeboden. Allerhande zaken komen terug: palmen, bamboe, beuk, de Monstera of Gatenplant,… Er wordt ons een ware, soms licht gestileerde jungle voorgeschoteld, die af en toe heel echt en natuurlijk wordt afgebeeld.

Structuren en texturen

Ik hoef je niet te vertellen dat het grootste aantal ontwerpen in ‘Small pattern’ de structuren en texturen zijn. Iedereen heeft een ‘Texture collection’. Verder is ook veel aandacht besteed aan de fantasiegarens, bouclé, flammé, chenille, doupion, enzovoort, ze zijn alomtegenwoordig. In dit segment is ‘Natural look’ een must. Katoen, linnen en wol of lookalikes zijn de meest gebruikte materies.

De kleuren zijn gedempt en aards, ‘non-colours’ vieren hoogtij. Alhoewel hier en daar een ‘multi-colour’ voor de uitzondering zorgt. Het ‘pattern design’ is minimalistisch, met een simpele lijnwaad of een panamabinding komt men al heel ver. Hier en daar duiken er wat meer gecompliceerde of jacquardachtige texturen op om de illusie te wekken van fantasiegaren.

Sceneries

Gaan we even terug in de tijd, dan komen we onder meer uit bij ‘Toile de Jouy’, een druktechniek die kwam overgewaaid uit Indië. Christophe Philippe Oberkampf, een Franse Duitser, stichtte in 1760 de eerste textieldrukkerij in Jouy en Jesas, nabij Parijs. Net als in Indië drukte men taferelen, uitgesneden in houten blokken, op een canvasstof. Ondertussen vond zijn neef Samuel Widmer een machine uit voor het graveren van koperen cilinders en het bedrukken liep vanaf dat moment als een trein: de bedrukte stof in het Europa van toen bleek een feit.

Na eeuwen van geweven motieven was er plots een nieuwe techniek die de mode- en interieurwereld een heel nieuwe wending gaf. De Toile de Jouy werd zo gewild dat de populairste schilderijen van de Franse kunstenaars François Boucher en Jean Honoré Fragonard, en ook Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw, werden vertaald tot prints in rood op wit of in blauw op wit. Destijds printte men zelfs erotische taferelen op het canvas. Het valt op hoe het genre ook vandaag nog steeds een grote aantrekkingskracht bezit, met niet enkel klassieke motieven, maar ook hedendaagse taferelen.

Wildlife

‘Wildlife’ is een thema dat de collecties binnengeslopen komt. Gebeurt dit uit liefde voor de dieren? Of is het eerder een herinnering aan de grottekeningen van Lascaux of Altamira?

Al zeker sinds 15.000 jaar vòòr Christus tekenen we dieren op onze muren, het zit in onze genen, en vandaag doen we dat nog steeds. Olifanten, zebra’s, giraffen, leeuwen en tijgers, exotische vogels, vissen, vlinders,… noem maar op. Heel mooie prints op behang van al deze dieren en vissen treffen we aan bij Clarke & Clarke, Canovas, Jab Anstoetz, Jim Thompson, Thevenon en tal van anderen.

Afsluitend bij de belangrijkste thema’s in de collecties van de éditeurs die ik hierboven opsom, wil ik nog opmerken dat ik de indruk heb dat sommige éditeurs enkele delen van hun collectie 2020 doorschoven naar die van 2021. De reden daarvoor ligt voor de hand: de pandemie.

Hoe dan ook stel ik over het algemeen vast dat het gros van thema’s bij de meeste éditeurs gelijklopend is. Wat ook betekent dat heel wat mensen op safe hebben gespeeld, wat je hen allerminst kwalijk kunt nemen. Ik verwacht in elk geval dat het nog wel een tijdje duurt eer we een creatieve outsider en/of vernieuwer ontdekken.

Marc Geysen: even kennismaken

Marc Geysen (Beeld: Lieve Blancquaert) is een man die in de wereld van het textiel zijn sporen meer dan heeft verdiend. Marc is de bezieler van het in Brugge gevestigde Colornation en ontwerpbureau C-Desk, werkt als onafhankelijk designer voor de meest prestigieuze merken in onder meer België, Frankrijk, het VK en Italië, is een expert op het vlak van het ontwerpen van diverse soorten interieur- en decoratiestoffen, en geniet internationale erkenning als trendwatcher.


Decostyle redactie

Mijn bureau bezorgt uitgevers content voor diverse bladen, vooral in de ruime bouwsector (nadruk op architectuur en interieurontwerp). Daarnaast staat INK in voor vertalingen in meerdere talen en levert het copywriting aan vooral professionele klanten. Uitgever en volledige redactie van interieurvakblad Decostyle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.