Nieuw opgericht: de BNSA of Benelux Natural Stone Association

‘Samen staan we sterk’. Vanuit die gedeelde visie werd in maart 2021 de BNSA, de Benelux Natural Stone Association, opgericht. Deze vereniging groepeert alle bedrijven die in België, Nederland en Luxemburg actief zijn in de natuursteensector. Het gaat van steengroeves over importeurs tot verwerkers en plaatsers.

Drie kamers

Volgens de BNSA wil de vereniging actief zijn voor de hele natuursteensector in België, Nederland en Luxemburg. Febenat (Benelux federatie voor natuursteenimporteurs en groothandelaars), Unie der Marmergroeven en Zagerijen van België, Federatie van Belgische blauwe hardsteen en Federatie van  Natuursteenbewerkers verenigen zich en vormen de drie kamers van de BNSA. Zo is er een kamer voor de steengroeves, één voor de importeurs van natuursteen en één voor de verwerkers en plaatsers ervan.

Advertising
 

Alle kamers zijn gelijkwaardig vertegenwoordigd in het bestuur van de BNSA. Stijn Renier van Renier Natuursteen & Carrières de la Préalle is de nieuwe voorzitter. Isabel Gruwez blijft de coördinator, zoals voorheen bij Febenat. De samenwerking heeft als doel natuursteen te promoten en de brede kennis ervan te vergroten. De BNSA zal daarom onder meer een netwerkplatform oprichten waaraan alle spelers binnen de Benelux natuursteenindustrie kunnen deelnemen.

Doelgerichte acties

De BNSA voert doelgerichte acties uit naar zowel architecten, bouwheren en bouwprofessionals, als naar het brede publiek. Zo wil de BNSA de interesse voor natuursteen aanwakkeren en de kennis over het materiaal verbeteren. De vereniging zet dan ook enkele concrete acties op poten, zoals de jaarlijkse BNSA Natural Stone Awards en opleidingen voor architecten en bouwprofessionals. Daarnaast zegt de BNSA ook te kunnen rekenen op een aantal bestaande initiatieven. Zo is er de publicatie van het vroegere Febenat-jaarboek, dat vertaald wordt naar de voltallige natuursteensector. Er is verder het Initiatief TruStone, voor een meer verantwoorde productie en aankoop van natuursteen uit onder meer China en India.

Omdat een belangrijk doel van de BNSA de support van de natuursteensector en haar actoren is, rekent de vereniging ook op bestaande technische ondersteuning met onder andere prestatieverklaringen, CE-markeringen en technische fiches.

Duurzame visie

De BNSA benadrukt dat natuursteen een honderd procent natuurlijk product is, met een zeer lage ecologische voetafdruk. Dit duurzame, kostbare materiaal vraagt dan ook om een duurzame visie. De BNSA promoot natuursteen met als doel het gebruik ervan te verhogen in de Benelux en meer mensen kennis te laten maken met de kracht van natuursteen. Zo ondersteunt de BNSA de voltallige sector en de maatschappij om de klimaatdoelstellingen te halen.

Meer informatie: www.bnsa.be


Decostyle redactie

Mijn bureau bezorgt uitgevers content voor diverse bladen, vooral in de ruime bouwsector (nadruk op architectuur en interieurontwerp). Daarnaast staat INK in voor vertalingen in meerdere talen en levert het copywriting aan vooral professionele klanten. Uitgever en volledige redactie van interieurvakblad Decostyle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.