Op zoek naar Julian Renault, designer van het jaar

Julien Renault is al sinds 2009 actief in België vanuit Brussel (Alle beelden: Julien Renault en Covered Agency)

Zoals ze al doen sinds 2006 riepen Knack Weekend en Le Vif Weekend ook dit jaar een designer van het jaar uit. De keuze viel uiteindelijk op de vanuit Brussel opererende Fransman Julien Renault, een 38-jarige multidisciplinaire productontwerper. Renault komt terecht in een mooi rijtje van laureaten, waaronder zelfs twee voormalige werkgevers van hem: Alain Berteau en Sylvain Willenz.

Wie is nu die Julien Renault? In diens curriculum lezen we dat hij al sinds 2009 actief is vanuit Brussel, waar hij zijn eigen studio oprichtte in 2015 en dat hij net verhuisde naar het iconische Square Coghen. Daar neemt hij voortaan zijn intrek in een historisch gebouw, ontworpen door de Belgische architect Louis-Herman De Koninck.

Advertising
 

Er wordt meegegeven dat zijn werk zich bevindt op het kruispunt van artistiek en industrieel productontwerp en dat hij daarnaast ook een begenadigd fotograaf en creatief directeur van Kewlox is. Daarnaast heeft hij langdurige samenwerkingen met merken als Cruso, Hay, Hem, Massproductions en Mattiazzi.

Opleiding in Frankrijk en Zwitserland

Renault genoot zijn opleidingen aan zowel de Reims School of Art and Design in Frankrijk als de École Cantonale d’Art de Lausanne in Zwitserland. In de officiële voorstelling wordt gesteld dat zijn werk zich op het snijvlak bevindt van een artistieke, vrije en persoonlijke en een meer systemische, objectieve en rationele benadering van design. Hoewel alle projecten gebaseerd zijn op een uitgepuurde visie, tonen ze een sterk bewustzijn van de onderlinge verbondenheid van objecten en hun omgeving evenals van hun onbewuste invloed op ons dagelijks leven.

“Ik ben afkomstig uit de landelijke regio rond Parijs en migreerde naar België zodra ik mijn studies aan de Reims School of Art and Design en de École Cantonale d’Art de Lausanne had afgerond”, vertelt de man wanneer we hem contacteren. “België is letterlijk een verhuis door een ‘coup de coeur’, mijn vrouw is immers een Belgische. Wij namen in 2009 onze intrek in Brussel, waar ik eerst werkte in de studio’s van de gerenommeerde Belgische ontwerpers Alain Berteau, voor wie ik zes jaar actief was, en Sylvain Willenz. Daarnaast ging ik ook aan de slag voor antiquair Vincent Colet. In 2015 besloot ik mijn studio Julien Renault Objects op te richten en sindsdien ontwerp ik vooral voor internationale merken.”

“België is een land dat ik bewonder, er is bijna steeds een goede klik met de mensen hier. Ik heb alleszins geen enkele behoefte om nog terug te keren naar Parijs. Wat ik zo interessant vind, is dat je een direct contact met mensen hebt en makkelijk samenwerkt met ‘artisans’. Net zoals je in België opvallend goed op lange termijn kunt werken.”

Totale verrassing

Uiteraard willen we allereerst weten hoe deze onderscheiding bij de man binnenkomt. Was dit totaal onverwacht?

“Dit kwam als een totale verrassing en ik beschouw deze onderscheiding als een heel grote eer”, reageert hij. “Wat het bijzonder maakt, is dat professioneel succes erkend wordt zonder dat je de erkenning actief hebt nagestreefd. De titel wordt ook toegekend door een jury die heel divers is en met een vertegenwoordiging in de hele designwereld. Zoals een Marie Pok, Directrice van het CID in Grand-Hornu, bijvoorbeeld.”

“Wat ik zelf denk, is dat men vooral gezien heeft hoe ik op 15 jaar tijd een netwerk uitbouwde. Heel veel mensen zagen me evolueren met mijn eigen projecten en dan is het leuk dat zoiets erkend wordt. Het is ook goed nieuws voor mijn bestaande klanten, zoals Kewlox, waar ik al 7 jaar artistiek directeur ben. Het vormt tegelijkertijd een beloning voor hun geloof in mij, met internationale weerklank. Dat laatste is belangrijk, omdat mijn meeste klanten niet Belgisch zijn. Ik hoop alleszins dat deze titel me ook meer in contact zal brengen met de Vlaamse en Nederlandstalige markt. Daar moet ik wellicht nog beter gekend raken. Helaas spreek ik voorlopig maar moeizaam Nederlands, wat enigszins goedgemaakt wordt door mijn dochter, die schoolloopt in Vlaanderen. Een pikant detail trouwens: het is exact 15 jaar geleden dat Sylvain Willenz met dezelfde eretitel werd bekroond, net toen ik bij hem stage liep. Dit voelt echt als een full circle moment!”

En de toekomst?

Als we doorvragen naar de plannen voor de onmiddellijke toekomst merken we dat Julien Renault allerminst ‘op zijn handen blijft zitten’. Er steken een reeks spannende projecten in de pijplijn, nadat hij in 2022 onder meer zijn debuutcollectie bij Hay (onder de naam Pastis) lanceerde. Pastis is bedoeld als eerbetoon aan de cafés en brasseries die de tijdens de jaren van de pandemie werden gemist.

Dit jaar onthulde hij daarnaast tijdens 3 Days of Design in Kopenhagen twee nieuwe collecties, Milk en Rod, in samenwerking met Nine. Milk is een meer industrieel ontwerp voor een karaf en glazenset, terwijl Rod een meer artistieke benadering van productontwerp toont, die kenmerkend is voor de unieke dichotomie van Juliens ontwerpbenadering. Tijdens de herfst brengen Nine en Julien samen een derde collectie uit onder de naam Inline. Daarbij zal één ontwerptaal toegepast worden op een collectie die zowel wandrekken als bijzettafels omvat. Tijdens de onlangs gehouden septembereditie van Maiso&Objet bracht hij ook een collectie salontafels uit voor het in Brussel gevestigde designmerk Cruso.

“Volgend jaar komen er nog andere nieuwe dingen in samenwerking met Hay, maar ik weet wel nog niet precies wanneer die uitkomen”, reageert hij. “Geweldig is alvast dat Pastis tot een heel belangrijke samenwerking leidde en dat er vraag is naar meer. Waar ik meteen wil aan toevoegen dat ik in de eerste plaats vooral trouw wil blijven aan mijn vaste klanten, schipperen op de markt is niet aan mij besteed. Wie met mij werkt, moet dat doen omdat hij of zij dat graag wil én op lange termijn. Misschien wel het belangrijkste is dat ik een vertrouwensband met klanten bijzonder hoog inschat.”

“Julien ontwerpt instant klassiekers”

Waarom viel de keuze dit jaar op Julien Renault? Tekst en uitleg krijgen we van Amélie Rombauts, redacteur Design en Architectuur bij Knack Weekend, die nader toelicht waarom de man een jaar lang als opkomende designer zal fungeren als ambassadeur voor Belgisch design:

“In een zee van drops en must-haves die we na een aantal maanden opnieuw zijn vergeten, ontwerpt Julien Renault instant klassiekers. Zijn meubels en objecten schreeuwen niet om aandacht. Hun schoonheid ligt in de details die je alleen kunt opmerken als je de tijd neemt om ze te zien: de kromming van een tafelpoot, de hals van een kruik, het profiel van een wandplank. Daarmee bekoort hij niet alleen de huidige generatie designliefhebbers, maar ongetwijfeld ook de volgende.”

In 2006 werd Alain Berteau de allereerste Designer of the Year. Sindsdien werd hij opgevolgd door Nedda El-Asmar, Stefan Schöning, Sylvain Willenz, Bram Boo, Nathalie Dewez, Alain Gilles, JeanFrançois d’Or, Marina Bautier, Muller Van Severen, Vincent Van Duysen, Unfold, Frederik Delbart, Destroyers/Builders (Linde Freya Tangelder), Sep Verboom, Sébastien Caporusso en Studio Biskt. De partners voor dit jaar zijn Flanders DC/ For the Now en Design Nation, met de steun van MAD, CID Grand-Hornu, Design Museum Gent, WBDM, Wonder & Covered.

Ambtstermijn begon op 23 september

De ambtstermijn van Julien Renault als Designer of the Year werd officieel ingehuldigd tijdens een evenement op zaterdag 23 september, op de For The Now-beurs. Dit is een onderdeel van de Brussels Design Market in Gare Maritime in Brussel.