Pop-up­­tentoonstelling Home(Land) in het Gentse museumgebouw

Beeld: Alex Blanco

Miljoenen Oekraïners zijn door de oorlog van hun thuis verdreven. De band met hun geboortegrond is abrupt verbroken. Maar waaruit bestaat die band? Wat is eigenlijk een thuisland? Met deze fundamentele vragen zoomt de tentoonstelling Home(Land) niet alleen in op de oorlog in Oekraïne, maar ook op onderliggende thema’s zoals: hoe belangrijk zijn tradities en erfgoed? Wat gebeurt er wanneer oorlog deze fysieke en tastbare verbondenheid met een plek en zijn mensen wegneemt? En kan design fungeren als een bindmiddel?

23 maart-30 april

De pop-uptentoonstelling Home(Land) loopt van donderdag 23 maart 2023 tot en met zondag 30 april en toont Oekraïense verhalen aan de hand van biobased materialen en verkent de verbinding tussen ambachten en innovatie. Enkele Oekraïense en Nederlandse ontwerpers bestudeerden oude en nieuwe Oekraïense gebruiken en rituelen en (her)ontdekten authentieke locatiespecifieke ambachten en technieken. Met deze tentoonstelling is Design Museum Gent tijdelijk even terug ‘thuis’ in het museum, tussen twee fases van de renovatie- en uitbreidingswerken in. Home(Land) wordt gepresenteerd in Hotel De Coninck, het oude stadspaleis aan de Jan Breydelstraat.

Advertising
 

Deelnemende designers

Home(Land) is een project van Dasha Tsapenko, Marjo Van Schaik, Fulco Treffers, Nazar Gresko en Olena Oranska. De sponsors zijn BDO, Dutch Design Foundation, Embassy of Ukraine in The Netherlands, Nederlandse Ambassade in Oekraïne, Metalooms, Rotary, Stimuleringsfonds, The New Block, Universiteit van Utrecht, Donaties via Voordekunst Crowdfunding inclusief Prins Bernhard Cultuurfonds

Praktische informatie

Gesloten van maandag tot en met woensdag.

Openingsuren donderdag, vrijdag en zaterdag: 12-18 uur

Openingsuren op zondag: van 10-18 uur

Tarieven: vrije bijdrage voor de Oekraïense goede doelen onder de Koning Boudewijnstichting