St. Vincents (Antwerpen) presenteert tentoonstelling van Studio Cober nog tot 19 nov. ’22

Ongewone proporties en afgeronde vormen zorgen voor een haast cartoonesk effect in het werk van Studio Cober (Alle beelden: Studio Cober)

St. Vincents in Antwerpen presenteert een tentoonstelling van Studio Cober, de interdisciplinaire designstudio van ontwerper en kunstenaar Lukas Cober die ​ vakmanschap en een diepgaande kennis van materialen combineert met een unieke esthetische expressie. Naast een selectie vroege werken, toont de tentoonstelling voornamelijk nieuwe stukken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt, waaronder verschillende wandsculpturen, een rek en lampen, voornamelijk gemaakt van glasvezel en hars.

Lukas Cober concentreert zijn werk rond unieke meubelcollecties en legt de nadruk op de waarde en schoonheid van ruwe materialen, zoals hout, glasvezel en hars. Hij creëert hiermee minimalistische, tijdloze objecten, die gedefinieerd worden door architectonische lijnen, sculpturale finesse en organische vormen.

Advertising
 

Salontafel in hars

Voor deze tentoonstelling bouwt Lukas Cober verder op de Kuro-collectie – zijn debuut eerste meubelcollectie waar een link gelegd wordt tussen uit de vrije hand gesculpteerde landelijke vormen en grafische lijnen als antwoord op zijn zoektocht naar puurheid in vorm en materialiteit – en zijn tweede New Wave-collectie, waarbij Cober sculpturale objecten maakt door met de hand talloze lagen glasvezeldoek met hars in gewenste vormen te ‘boetseren’.

In St. Vincents toont Cober voor het eerst een nieuwe salontafel in hars – de grootste eettafel in zwart fiberglas die hij tot nu toe heeft gemaakt -, een grote sculpturale wandarmatuur, die de eerste licht- en wandsculptuur van Studio Lukas Cober zal zijn, een nieuwe eetkamerstoel en nieuwe fiberglas wandplanken.

Lukas Cober werkt direct en intuïtief met het materiaal, waardoor het hele creatieproces een doorlopend onderzoek en experiment wordt. Elk object wordt op bestelling gemaakt en met de hand gevormd, waardoor elk stuk een unieke ziel krijgt. Cober verandert voortdurend en past details aan, waardoor elk stuk uniek is. Het werken in ‘collecties’ geeft hem daarenboven de kans om zijn kennis van het materiaal steeds weer toe te passen op nieuwe objecten.

Ongewone proporties en afgeronde vormen

De vorm van de stukken uit de Kuro-collectie heeft iets naïefs en de collectie doet denken aan de soberheid van de Shaker-meubelen. Op het eerste gezicht lijken de banken, tafels, consoles en boekenkast opmerkelijk eenvoudig, maar de ongewone proporties en de afgeronde vormen zorgen voor een haast cartoonesk effect. Maar bovenal is de contrasterende organische vorm die Cober daarna aan het materiaal geeft, uniek.

Terwijl de Kuro-collectie de basis legde voor Cober’s eigenzinnige identiteit als ambachtsman, ontwerper en kunstenaar, illustreert de New Wave-collectie zijn fascinatie voor de kracht van oceanen. De stukken worden gemaakt door met de hand talloze lagen glasvezeldoek met hars in de gewenste vormen te ‘boetseren’. Na het combineren van de vormen en het verwijderen van materiaal voor soepele overgangen en organische contouren, ontvouwen de lagen glasvezel zich in ritmische lijnen en onthullen de vormen zich getekend als silhouetten tegen het oppervlak.

Hars wordt veel gebruikt door ontwerpers en kunstenaars, meestal als gietmateriaal in combinatie met gietmallen om een bepaald object perfect te reproduceren als het eenmaal ontworpen is. Maar Cober maakt stukken van hars die geen perfect resultaat zijn van een stuk dat ooit op de computer is ontworpen en met een gietmal is gereproduceerd. Hij gebruikt wel gietmallen, maar de feitelijke vorm wordt met de hand aan het stuk gegeven en niet door de mal. Het resultaat daarvan is een object dat in zijn details nooit op de computer zou kunnen worden ontworpen of als 3D-model zou kunnen worden gebouwd. Het is een organisch sculpturaal stuk.

Over Studio Cober

Lukas Cober werd geboren in 1989 en groeide op in Aken. Tussen 2010 en 2015 studeerde hij product design aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design en aan de Faculdade de Belas Artes Lisboa. Tijdens zijn studie en enkele jaren daarna werkte hij als assistent van kunstenaar/D-designer Valentin Loellmann. Als een zeer fysiek werkend persoon en een bekwaam ambachtsman hebben deze jaren hem geleerd hoe hij zijn creatieve energie kan leiden naar een artistieke visie.

In 2018 begon hij zich uitsluitend te richten op zijn eigen werk, het creëren van unieke stukken en collecties in zijn gelijknamige studio.

Studio Cober is een interdisciplinaire ontwerpstudio voor objecten van esthetische expressie door middel van vorm en materialiteit. Door zijn werk te concentreren rond unieke meubelcollecties legt Studio Lukas Cober de nadruk op ruwe materialen, zoals hout, glasvezel en hars , om minimalistische stukken van tijdloze schoonheid te creëren. Met zijn architecturale lijnen, sculpturale finesse en organische vormen is Lukas Cober er in korte tijd in geslaagd een unieke identiteit te ontwikkelen, en zijn werk wordt gepresenteerd in gerenommeerde galeries en tentoonstellingen over de hele wereld.

Praktische informatie

Studio Cober ​

​29 september – 19 november 2022

​St. Vincents

​Kleine Markt 13,

​2000 Antwerpen

https://www.stvincents.co