Tapijttegels maken van Luchtverkeersleiding Nederland aangename én duurzame werkplek

Luchtverkeersleiding Nederland implementeerde nieuwe luchtverkeersleidingssystemen en maakte van de gelegenheid gebruik om een deel van zijn gebouw te renoveren (Alle beelden: Annekoos Littel)

Ook bij projecten moet je de nodige uitstraling hebben, terwijl de gebruikte materialen voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. Eén manier om dat voor elkaar te krijgen, kan het gebruik zijn van tapijttegels op de vloer. We vonden hiervan een mooi voorbeeld in het gebouw van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) in Amsterdam.

Luchtverkeersleiding Nederland implementeerde nieuwe luchtverkeersleidingssystemen en maakte van de gelegenheid gebruik om een deel van zijn gebouw te renoveren, zodat het aansluit bij de eigen duurzaamheidsambities. LVNL heeft onder meer als minimale ambitie om voor de bedrijfsvoering een CO2-footprint van nul te hebben in 2030. HEVO, een projectmanagement- en adviesbureau, ontwikkelde in samenwerking met LVNL een uitgebreid huisvestingsplan en formuleerde een visie met de naam ‘Een duurzame werkplek om samen te delen’.

Advertising
 

Interieurontwerpbureau Annekoos Littel

HEVO gaf in samenwerking met Annekoos Littel, een interieurontwerpbureau gespecialiseerd in het inrichten van werkplekken, een nieuw huisvestingsconcept vorm voor het pilootproject van LVNL op de derde verdieping van het gebouw. Het ontwerp omvatte alle aspecten, van ruwbouw tot de mooiste accessoires, en besloeg een oppervlakte van ongeveer 1.000 m².

“Het nieuwe werkplekconcept gaat uit van plaats- en tijdsonafhankelijk werken, met een variatie aan werkplekken, aanlandplekken, belcellen en (informele) overlegplekken”, verduidelijkt men bij het interieurontwerpbureau. “Het grove Programma van Eisen was beschikbaar en de verdere uitwerking vond plaats in nauw overleg met de toekomstige teams van de LVNL en HEVO als procesmanager. Het ontworpen werkplekconcept is een deel van een groter traject, waarbij deze verdieping vooruit is getrokken als voorbeeldfunctie voor de totale organisatie.”

Vloerbekleding

Bij de keuze van de vloerbekleding stellen we vast dat die in lijn ligt met de geformuleerde duurzaamheidsambities van de opdrachtgever. Voor de creatie van zones met verschillende kleuren en stijlen, met behoud van harmonie, koos LVNL voor producten van Shaw Contract, dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van tapijt en veerkrachtige producten voor projecttoepassingen. De keuze viel op tapijttegels uit hun Dye Lab-collectie. Daarin werd er geopteerd voor Fustic Saxon, in combinatie met Haven tapijttegels in de stijlen Honest en Familiar.

“De keuze voor deze tapijttegels kwam er niet toevallig, ze sluiten immers perfect aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van LVNL”, verduidelijkt een woordvoerder bij Shaw Contract. “Deze tapijttegels worden gefabriceerd in een CO2-neutrale fabriek en dragen zo bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met de productie ervan. Wij gebruiken bij het productieproces van deze tapijttegels EcoSolution Q100®, een 100% gerecyclede garen.”

Cradle-to-Cradle gecertificeerd

Zowel de Dye Lab als de Haven tapijttegelcollecties zijn Cradle-to-Cradle gecertificeerd. Daarnaast wordt Shaw Contracts streven naar duurzaamheid geïllustreerd door een re[TURN] Reclamation Program. Dit programma maakt een verantwoorde recycling van gebruikte tapijttegels mogelijk, draagt bij aan een circulaire economie en minimaliseert afval.