The Hub, bezoek aan een creatieve speeltuin

The Hub is geen verkoopplaats, maar genereert trafiek naar al zijn dealers (Alle beelden: Cafeïne)

De grondslag van succesvol ondernemen, is zo precies mogelijk inschatten wat je doelpubliek nodig heeft. In het geval van The Hub, met momenteel al vestigingen in Gent en Antwerpen, bestaat dat doelpubliek hoofdzakelijk uit (interieur)architecten en designers. We bezochten samen met een van de partners, Decoline, de afdeling in Antwerpen en ontdekten er een ontmoetingsplaats die je met recht en reden een creatieve speeltuin mag noemen.

Volgens de mission statement heet het dat The Hub een unieke, inspirerende ontmoetingsplaats wil zijn, waar interieurprofessionals hoogwaardige innovatieve interieurmaterialen kunnen ontdekken en ervaren. Hier moet je de nieuwste producten kunnen ontdekken, maar woon je net zo goed een lezing of workshop bij. Het ultieme doel? Zo veel mogelijk interieurarchitecten inspireren met de laatste ontwikkelingen in de interieur- en designsector en hen een ruimte bieden, waar ze met klanten terecht kunnen om plannen te bespreken en keuzes te maken rond materialisatie.

Een derde Hub?

“The Hub is een behoorlijk jong initiatief”, vertelt Camille Verstraete, CEO van The Hub. “Het avontuur begon in 2018, op initiatief van Woodstoxx, en sloeg meteen aan. Door het succes en de grote vraag opende halfweg 2021 ook een tweede ontmoetingsruimte op het Nieuw Zuid in Antwerpen de deuren. Deze tweede vestiging hoeft niet het eindpunt te zijn. We denken er immers ook aan om een derde Hub in te planten in het Brusselse. Nu, na bijna een jaar renoveren, de vestiging in Gent officieel heropend werd, kunnen we nog meer in de richting van die uitdaging kijken.”

“The Hub steunt op een concept dat niet duidelijker kan zijn: we verzamelden zowel in Gent als in Antwerpen een groep sterke partners, die tot het neusje van de zalm behoren als het op interieurafwerking aankomt. Zij tonen hun kunnen in onze vestigingen, waar (interieur)architecten te allen tijde inspiratie moeten kunnen opdoen. Hun uitdaging bestaat erin om steeds hun meest innovatieve en kwalitatieve materialen tentoon te stellen. The Hub is evenwel veel meer dan alleen een inspiratieruimte: het is een kruispunt waar creatievelingen uit de sector events organiseren, gelijkgestemden leren kennen, projectmeetings houden en productadvies ontvangen door hun partners.”

Ruim 30 partners

Dat het concept van The Hub fabrikanten aanspreekt, werd tijdens ons bezoek heel erg duidelijk. Zo zagen we onder meer een interieurarchitecte samen met de bouwheer een bezoekend echtpaar mood boards voorstellen, die samengesteld waren aan de hand van de diverse materialen die aangeboden worden in de materialenbibliotheek. Aan materialen had ze geen enkel gebrek, dat kan ook moeilijk anders als meer dan 30 partners participeren aan je project.

“Om het heel beknopt uit te leggen: partners zijn bedrijven die ‘all-in’ gaan bij ons en ‘collabs’ spelen een bescheidener rol”, gaat Camille Verstraete verder. “Allemaal hebben zij evenwel hetzelfde doel voor ogen: bezoekers inspireren. Dit is géén verkoopplaats, we zijn geen concurrent van retailers, maar genereren trafiek naar onze dealers.”

Decoline-projectadviseur Ward Frooninckx legt ons uit hoe diens bedrijf bij The Hub betrokken raakte. Decoline startte als ‘collab’-partner, maar besloot om vanaf 1 januari van dit jaar zowel in Antwerpen als Gent een hoofdpartner te worden.

“The Hub verscheen al heel vroeg op onze radar. Wij mikken met onze gordijnrails op het premium segment van de markt en hiervoor sluit dit initiatief perfect bij ons aan”, geeft hij mee. “We probeerden het concept eerst uit als ‘collab’-partner en amper één jaar later zagen we dat dit gewoon prima werkt. Hier bereiken we ook de (interieur)architect die actief is in het hoge segment, vooral dan residentieel. Deze mensen schrijven voor en kunnen terecht bij ons dealernetwerk voor de concrete uitwerking van hun projecten.”

Uniek in Europa in maatwerk

“Het allerbelangrijkste is dat we in The Hub maximaal kunnen tonen hoe uniek Decoline binnen Europa is als het gaat over maatwerk. We willen duidelijk maken hoe we 100 procent meedenken met een project en hoe interessant het is om van a tot z betrokken te zijn bij het realisatieparcours.”

In de beide Hubs demonstreert Decoline al zijn gordijnsystemen en Blindspace, dat we in een vorig nummer al voorstelden. In Antwerpen kun je alleszins niet naast de bijdrage van Decoline kijken, al bij de ingang merk je meteen een bijna 6 meter hoog gordijn.

“Dat gordijn wordt gestuurd via elektrische rails”, legt Ward Frooninckx uit. “Aan de ingang hangt er meer dan 80 meter stof en daarnaast zie je ons ook in een andere ruimte, het door Maister ontworpen en ingerichte Pink Restaurant. Daar installeerden we drie elektrische rolgordijnen met Blindspace, waarbij de kleuren perfect gematcht zijn met de kleuren van de zalmroze keuken. Dit demonstreert hoe letterlijk alles op elke RAL- of NCS-kleur kan aansluiten. In de centrale materialenruimte maakt de bezoeker dan weer kennis met een rail met Touch Motion.”

Tot zover Antwerpen, hoe pakte Decoline het aan in Gent?

“Ook daar gaat het louter om maatwerk, maar maakten we één rond geheel, waarbij alles op elkaar aansluit. Speciaal zijn de doorlopende organische verbuigingen, die zijn letterlijk allemaal op maat gemaakt en het demonstreert wat we kunnen. In Gent werkten we trouwens ook meer dan 15 meter Blindspace in aan de bar en de Pink Room. Bovendien tonen we hier ook een nieuw concept van vouwgordijn, de D random, dat het product in een moderner kleedje steekt en een prachtige houten jaloezie, eveneens op NCS-kleur gelakt”

Meer informatie: www.thehub.be