Thomas Jonckers: “Zoveel mogelijk bijleren in zoveel mogelijk disciplines”

Botany, een eerder werk met schelpen

Thomas Jonckers viel ons een eerste keer op tijdens de eind oktober gehouden ‘Kortrijk Creativity Week’, waar zijn On_Log tafel onder ‘We are the next generation’ getoond werd als een van de beste studentenprojecten uit het Belgische creatieve onderwijs. Kort daarna ontmoetten we hem tijdens de Meubelbeurs waar zijn werkstuk nogmaals te zien was op de stand van ID&A Thomas More Hogeschool uit Mechelen, als eindwerk uit de ‘Voortgezette Opleiding Meubelontwerp’ (VOMO).

De tafel schittert door zijn eenvoud. Zo zijn er slechts drie onderdelen: twee uniforme, stapelbare schragen, een ronde middenbalk en een massief tafelblad. De beide schragen hefbomen op de middenbalk als ze in de juiste hoek worden gezet en het gewicht van het tafelblad zorgt ervoor dat het geheel vergrendelt. Met als kers op de taart: je treft geen schroeven of verbindingen aan.

“Ik wilde iets maken dat makkelijk weg te bergen is. Daarbij maakte ik gebruik van droge verbindingen, zonder verdere bewerking aan het materiaal”, licht Thomas toe. “Zeker nu mensen steeds kleiner gaan wonen is dat een niet te onderschatten voordeel. Bovendien heeft dit als voordeel dat je een gebruiksvoorwerp ook personaliseerbaar maakt, wat me ideaal lijkt voor gebruikers die graag van stijl veranderen.”

Materiaalgebruik en duurzaamheid

Het wordt tijdens het gesprek snel duidelijk dat het bij deze pas afgestudeerde ontwerper uit Meise om veel meer draait dan louter gebruiksgemak. Dit is iemand die heel goed nagedacht heeft over het materiaalgebruik en voor wie duurzaamheid geen ijdel begrip is.

“In mijn ontwerpen ga ik graag op zoek naar nieuwe systemen of principes die het gebruiksgemak van een ontwerp vergemakkelijken. Dit altijd met een eerlijke en leesbare uitstraling en uiteraard het gebruik van duurzame materialen. Hierbij laat ik me graag inspireren door iconische archetypes uit onze meubelgeschiedenis. Zo ben ik momenteel met een ander, persoonlijk projectje bezig, waarbij ik een nieuw object vervaardig met louter hergebruik van marmeren vloertegels uit het Brusselse Noordstation. Meer details dan meegeven dat ik dit lanceer in 2020 kan ik momenteel nog niet kwijt, maar het eindresultaat zal eveneens illustreren hoezeer ik ervan overtuigd ben dat hedendaags design niet altijd ‘nieuw’ hoeft te zijn.”

“Als ik nog even terugkeer naar mijn tafel, dan zal je merken dat je heel gemakkelijk onderdelen opnieuw kunt opschuren en/of lakken wanneer je vindt dat er een kleine opknapbeurt nodig is. Ben je het uitzicht beu, dan hoef je ook geen nieuwe tafel te kopen. Je vervangt een onderdeel en als ontwerper recupereer ik het oude materiaal met een korting voor het nieuwe.”

Toekomst: meer dan meubel…

Uiteraard willen we weten hoe Thomas zijn verdere toekomst ziet.

“Momenteel ben ik aan het solliciteren en werk ondertussen verder aan mijn eigen projecten, waarvoor ik hoe dan ook steeds tijd wil blijven voor vrijhouden. Daarbij kijk ik veel verder dan louter het meubel.  Ik focus me zeker niet op één enkele discipline, maar wil integendeel zoveel mogelijk experimenteren en bijleren.”

“Je mag die openheid best wel ver opentrekken. Naar de keuken, bijvoorbeeld, waar ik ook een opleiding voor volgde. Stel je voor dat ik ooit – ik zeg maar wat – servies voor mijn eigen restaurant zou kunnen ontwerpen? De combinatie van twee werelden realiseren, die van ontwerper én kok, ware dat niet fantastisch?”


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *