Thonet presenteert nieuwe allroundtafel 1140 van Werner Aisslinger

De door Werner Aisslinger ontworpen Thonet tafel 1140 (Alle beelden: Thonet)

Massief en tegelijk licht, ingetogen en toch aanwezig: Thonet-tafel 1140, door Werner Aisslinger ontworpen als ‘community-hub’, overtuigt door zijn functionaliteit, veelzijdigheid en elegante eenvoud. Kenmerkende elementen zijn de tafelpoten van massief eiken, die aan de buitenkant zijn afgerond in de vorm van een kwart cirkel, en de slimme, subtiel zichtbare verbindingselementen op de hoeken van het tafelblad die ervoor zorgen dat het lijkt te zweven.

Dankzij deze slimme constructie kunnen ook stoelen met armleuningen onder de uiterst robuuste en stabiele tafel worden geschoven. Deze eigenschappen, in combinatie met de aantrekkelijke prijsstelling, maken de 1140 tot de perfecte allrounder – voor privégebruik als eet- of werktafel en voor zakelijk gebruik, bijvoorbeeld als vlexibele werkplek in het kader van het Nieuwe Werken of in coworking spaces, in de horeca, in bibliotheken en cursusruimten.

“We wilden een tafel die in veel verschillende settings past”, aldus ontwerper Werner Aisslinger, die de 1140 samen met Thonet ontwikkelde voor het BaseCamp Lyngby-project in Denemarken. Het concept van deze appartementencomplexen voor studenten ontstond als antwoord op het gebrek aan aantrekkelijke woonruimte voor studenten in Europa. De missie van oprichter en CEO Armon Bar-Tur is het creëren van gemeenschappelijke studentenwoningen in Amerikaanse campusstijl, gecombineerd met Europese esthetiek en een functionele inrichting.

“De stabiliteit van de verbinding tussen de tafelpoten en het tafelblad was vanaf het begin cruciaal: je moet op de tafel kunnen dansen, zonder dat een omslachtige onderconstructie in de weg zit”, zo luidde de briefing die Aisslinger kreeg. Het resultaat is een subtiel zichtbaar beslag voor de verbinding van tafelpoten en tafelblad, dat is gebaseerd op elementen uit de bruggenbouw: het tafelblad met zijn gefreesde hoeken wordt met behulp van een verbindingsstuk nauwkeurig en onzichtbaar aan de tafelpoten vastgeschroefd. Dit beslag, een innovatief element van gegoten aluminium, is bijzonder stabiel en ondersteunt de vorm van de tafel. De afgeronde buitenkanten van de tafelpoten hebben naast het esthetische aspect nog twee duidelijke voordelen: zelfs als je dicht bij elkaar zit, stoot je niet tegen hoekige randen. Wanneer vier of meer tafels worden samengevoegd tot een groter geheel, kunnen kabels door het midden naar beneden worden geleid. Het tafelblad zelf bestaat uit een meubelplaat met een houten fineerlaag, die zelfs in de langste versie geen stabiliserend raamwerk nodig heeft. Hierdoor maakt de tafel een bijzonder lichte indruk.

Dankzij het beperkte materiaalgebruik en het gebruik van FSC-gecertificeerd hout scoort de tafel ook op het vlak van duurzaamheid. De tafelpoten zijn van massief eiken en de tafelbladen hebben een fineerlaag van echt eiken (dikte tafelblad: 42 mm). Elk tafelblad is verkrijgbaar in een transparant gelakte en een gebleekte uitvoering. De verbindingselementen zijn verkrijgbaar in gepolijst aluminium en met een antracietgrijze poedercoating (RAL 7016). Ook speciale ontwerpen zijn mogelijk: de elementen in BaseCamp Lyngby zijn bijvoorbeeld knaloranje. Bij de marktintroductie zal de 1140 verkrijgbaar zijn in vier lengtematen (1 m, 2 m, 2,20 m en 2,40 m) met een breedte van telkens 1 m.

 Over BaseCamp Lyngby

Behalve vier appartementencomplexen in Denemarken en zes in Polen zijn er BaseCamp-studentenwoningen in Leipzig en Potsdam. Ook in Dortmund en Aken worden binnenkort complexen opgeleverd. BaseCamp in Lyngby is het nieuwste project, de tafels 1140 zijn daar al vele malen gebruikt. Het door Werner Aisslinger als woonoase ontworpen gebouw biedt alles om ervoor te zorgen dat studenten zich thuis voelen: moderne, functioneel ingerichte kamers, gemeenschappelijke loungeruimten, een fitnessruimte, speelzalen, een bioscoop en een atletiekbaan op het dak. Het studentencomplex ligt in het hart van Lyngby, op een steenworp afstand van de Deense hoofdstad Kopenhagen.


Decostyle redactie

Mijn bureau bezorgt uitgevers content voor diverse bladen, vooral in de ruime bouwsector (nadruk op architectuur en interieurontwerp). Daarnaast staat INK in voor vertalingen in meerdere talen en levert het copywriting aan vooral professionele klanten. Uitgever en volledige redactie van interieurvakblad Decostyle.