Troag: functionele lamp geïnspireerd op Scandinavische tradities

Troags ontwerp maakt optimaal gebruik van het licht dat omlaag schijnt (Alle beelden: Foscarini)

In Zweden is de ‘tröag’ een houten kom in de vorm van een kano, die wordt gebruikt om fruit te pletten. Het is niet zomaar een huishoudelijk gebruiksvoorwerp, maar een object dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De lichte, lineaire vorm van de schaal inspireerde Foscarini om een lamp te creëren die de verfijnde elegantie van hout combineert met hoge prestaties.

Troag is oorspronkelijk ontworpen om functionaliteit te combineren met meer warmte en huiselijke charme, met name op de werkplek. Het werd nu volledig opnieuw aangepakt op technisch gebied en beschikbaar gemaakt als  LED-versie met een opmerkelijke vermindering van het energiegebruik. Daarnaast biedt nieuwe elektronica nieuwe mogelijkheden, zoals het dimmen van de lamp en het aansluiten op domotica-systemen.

Technische onderdelen verborgen

Troags ontwerp maakt optimaal gebruik van het licht dat omlaag schijnt. Een ondoorzichtig scherm sluit het onderste deel van de lamp af en verbergt zo de technische onderdelen. Ook dient dit scherm als diffuser om een aangenaam licht te verspreiden zonder te schitteren. De lamp kan op verschillende hoogtes worden opgehangen. Het buigen van het hout en het 5-assig frezen zorgen ervoor dat de charme van de houtnerf goed zichtbaar is.

Troag is een ideale lamp voor gelijkmatige verlichting van ruimtes als kookeilanden en werkplekken. Met zijn heldere, dynamische vorm en het gebruik van hout is Troag veelzijdig, zowel voor de woonkamer als voor de werkplek, en zeker ook voor de thuiswerkplek. De lamp past perfect in een minimalistisch interieur waar het hout zorgt voor een warme sfeer.

Fotoproject Massimo Gardone

Troag is de nieuwe hoofdrolspeler in een fotoproject van Massimo Gardone met kleurendia’s en historische afbeeldingen van kantoorruimtes, locaties en legendarische instellingen uit het Bridgeman historisch fotoarchief. Historische zwart-wit fragmenten, met al hun fascinerende charmes, komen opnieuw tot leven dankzij de  virtuele overlay van afbeeldingen. Dia’s zijn gebruikt om een kleurenvlak te creëren, ontstoken door een lichtgevende aanraking. De indringende interpretatie van de fotograaf transporteert scenario’s uit het verleden naar het heden.

Meer informatie: www.foscarini.com