Tweede editie ARCHITECT@WORK Brussels (29-30 mei) is er helemaal klaar voor

Op woensdag 29 en donderdag 30 mei vindt in de sheds 1 en 2 van Tour & Taxis de tweede editie van ARCHITECT@WORK Brussels plaats. Die tweede editie staat inmiddels helemaal op punt. Een overzicht van wat je zoals kunt verwachten en waarom je een bezoek op de planning moet zetten.

De hoofdrol wordt zoals steeds gespeeld door de exposanten, die ook dit jaar heel wat innovatieve producten en materialen presenteren. Zij exposeren tijdens een event dat loopt onder het thema ‘Super Skin’, wat niet enkel de buitenschil van gebouwen omvat, maar tevens belicht hoe tal van afwerkingen binnen een Super Skin kunnen hebben. Dit gaat over het gebruik van hoogwaardige, innovatieve en duurzame materialen, systemen en processen die voldoen aan de hoogste eisen die architecten en ontwerpers kunnen stellen.

Advertising
 

Advertising
 

Randmanifestaties

De eigenheid van ARCHITECT@WORK wordt onder meer uitgemaakt door zijn talrijke randmanifestaties en seminars. Een blik op de website zal leren dat voor allebei het aanbod in Brussel rijkelijk gevuld is!

Bij de randmanifestaties merken we dat er zowel vaste als totaal nieuwe namen opduiken. Gekende, terugkerende afspraken zijn er met de materialententoonstelling van MaterialDistrict, de gecureerde projecttentoonstelling door world-architects.com en de prachtige architectuurfotografie van het Nederlandse fotografencollectief DAPh. MaterialDistrict toont onder EXHIBIT een speciaal voor ARCHITECT@WORK samengestelde tentoonstelling ‘Super Skins’. Daarin zie je een breed scala van ruim 120 hoogwaardige, innovatieve en duurzame materiaalsamples. PROJECT WALL selected by world-architects.com is voor de vijfde keer aanwezig en belicht 40 werken van platformleden van over de hele wereld, met speciale nadruk op lichtgewicht bouwen en de principes van eenvoud in bouwen. Onder IMAGES by DAPh maak je andermaal kennis met een podium waarbij voor architecten én bouwprojecten het juiste podium wordt gecreëerd. DAPh vertaalt hun visie en verhalen in beelden.

De vaste spot voor de kunstenaar is deze keer gereserveerd voor de Gentse beeldhouwer Conrad Willems. Conrads sculpturen worden gekenmerkt door geometrie, herhaling en modulariteit, wat resulteert in een zeer herkenbare beeldtaal. Nieuw voor Brussel is de eerder in Kortrijk getoonde INSTALLATION by FEBELCEM / FEBELARCH. Hierbij verneem je meer over hoe architecten samen met enkele betonexperten op zoek gingen naar innovatieve toepassingen met prefabbeton. Een totaal nieuw initiatief is de ‘Architectural Charity Quiz: Masterminds of architecture’, een zowel fysiek als online te spelen quiz voor twee goede architectonische doelen. Tijd van afspraak: woensdag 29 mei, van 12u30 tot 13u30.

Seminars

Een bezoek over twee dagen wordt nog meer de moeite waard als je het seminarprogramma bekijkt. Op woensdag en donderdag vinden er telkens drie seminars plaats, waarbij niets dan interessante topics aan bod komen.

De paneldiscussie ‘Nature skin: de natuur als veerkrachtige, regeneratieve huid’, met deelnemers Eva Heuts (VIBE), Koen Van Delsen (Murmuur Architecten), Bart Bleys (Buildwise) en moderator Florian Holsbeek bijt woensdag om 13u30 (tot 14u30) de spits af. Om 15u30 (tot 16u30) pakt Camille Mommers van Natura Mater uit met het (in het Frans gegeven) seminar ‘Quels critères pour choisir des matériaux plus durables’ (Welke criteria zijn er om voor duurzamere materialen te kiezen). De eerste dag wordt afgesloten om 17u30 (tot 18u30) door Marc Martinez Marti (Architect Head of Computational Design bij het Brusselse ncbham) met ‘Design meets Digital – Past, future and beyond’ (Design ontmoet het digitale – verleden, toekomst en verder). Martinez Marti gaf deze lezing eerder al tijdens ARCHITECT@WORK in Kortrijk, maar wie er toen niet bij was, krijgt nu een nieuwe kans om meer te leren over hoe computational design tegenwoordig wordt toegepast op de (interieur)architectuur.

Wie dacht dat al het vuurwerk al afgestoken wordt op de eerste dag zit er flink naast. Het seminarprogramma van de tweede dag begint om 13u30 meteen veelbelovend met ‘Retrofit: de sociale, ecologische en economische voordelen’, een initiatief van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad. Deze paneldiscussie bespreekt de energetische verbeteringen van bestaande gebouwen en structuren door die te updaten met hedendaagse systemen en technologieën. Om 15u30 is het tijd voor een (in het Engels gegeven) seminar met een van de meest vooraanstaande jonge wolven op het vlak van het gebruik van AI in de architectuur: Tim Fu. De in China geboren Canadese oprichter van het in Londen gevestigde Studio Tim Fu Ltd presenteert de lezing ‘AI in Architecture: Practical Applications and Future Directions’ (AI in de architectuur, praktische toepassingen en toekomstige richtingen). De afsluiter om 17u30 is gereserveerd voor het (in het Engels gepresenteerde) seminar ‘Search for Identity through Architectural Innovation’ (Zoektocht naar identiteit door architecturale innovatie). Michiel Riedijk, architect en oprichter van Neutelings Riedijk Architecten, verkent dan de transformatieve kracht van architectonisch ontwerp.

Voorregistratie verplicht

We herinneren er nog even aan dat wie aanwezig wil zijn op ARCHITECT@WORK Brussels zich moet voorregistreren. Dit kan online via deze link. Het event kan gratis bijgewoond worden, mits registratie via de code die op een reeds verstuurde uitnodiging vermeld staat. Wie geen uitnodiging ontving, wordt verzocht een e-mail te sturen naar [email protected], waarin vermeld wordt wat de professionele activiteit is.

Meer informatie vind je op de website van het event