Vijf ontwerpers kleden Hortahuis aan met onuitgegeven behangpapier

Onder de geselecteerde kunstenaars bevindt zich onder meer het duo Chevalier-Masson (Foto: Lise Duclaux)

Een primeur in de geschiedenis van het Hortamuseum (Sint-Gillis). Het museum biedt meer dan twee maanden lang zijn ruimtes aan vijf kunstenaars aan en geeft carte blanche aan Duo Chevalier-Masson (BE), Pierre-Marie (FR), Christoph Hefti (CH) en Nicolas Stolarczyk (FR) om vier kamers in het museum onderhanden te nemen met behangpapier dat is ontworpen om perfect in overeenstemming te zijn met het werk van Horta en met het huis. Deze volledig nieuwe elementen zijn toegankelijk voor het publiek van 3 september tot 14 november in het kader van Brussels Design September.

 Sinds 2020 wijdt het Hortamuseum een thema aan ornamentiek. Dit jaar zullen vijf door de artistieke commissie geselecteerde Europese kunstenaars worden uitgenodigd om vier zalen van het museum te verfraaien met nieuw behangpapier dat is ontworpen naar het voorbeeld van het werk van Horta en in samenhang is met het huis. De kunstenaars zijn:

Advertising
 

– Duo Chevalier-Masson (www.chevalier-masson.be)

– Pierre-Marie (www.pierremariegalerie.com)

– Christoph Hefti (Instagram @c_hefti_2017)

– Nicolas Stolarczyk (Instagram @nicolas.stolarczyk)

Het behang, dat vervaardigd is door het Atelier d’Offard in Tours (Frankrijk, www.atelierdoffard.com), dat gespecialiseerd is in historisch behangpapier, worden uiteraard geplaatst in de vertrekken van het huis en het atelier die niet over originele behang beschikken. Dit zijn het bureau van Victor Horta, diens rookkamer, de kamer van Simone Horta en Simone Horta’s boudoir.

De vijf kunstenaars kregen carte blanche om het behang te ontwerpen, maar mochten niet verder gaan dan de ruimte die hen was toegewezen. Na het bewonderen en analyseren van de vele mogelijke interieurontwerpen, lieten ze zich vooral meeslepen door de sfeer van de plaats. Ze hebben stuk voor stuk een grote belangstelling voor kleuren, patronen en ornamenten. Sommigen komen uit de wereld van de textielcreatie en anderen omschrijven zichzelf zelfs als ornamentalisten. Met respect en durf passen zij hun vocabulaire en hun palet aan deze historische plaatsen aan, die ooit avant-garde waren en die gedurende enkele maanden een ander soort avant-garde bieden.

Samen met atelier van D’offard (Tours)

Om een passende sprong te maken tussen het verleden en het heden, werd hen gevraagd om niet de nieuwste technologieën voor het maken van behangpapier te gebruiken, maar de uitdaging aan te gaan met een ambachtsman, en diens specificaties en eisen. Het atelier van D’offard, dat in Tours gevestigd is, maakt behangpapier volgens dezelfde procedures als in de tijd van Horta. Enkel de planken zijn 3D-geprint. Handwerk en respect voor de ambachten is een cruciale waarde van het Hortamuseum en wordt ook gehandhaafd door het Atelier d’Offard.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Hortamuseum dat een dergelijke ambitieuze opdracht wordt gegeven aan hedendaagse ontwerpers: ‘op maat gemaakt’ behangpapier, een getuigenis van hun kunst en een eerlijke erfgenaam van de echo’s die Horta’s werk naliet bij de kunstenaars en ontwerpers van onze tijd. Art Nouveau heeft zijn laatste woord nog niet gezegd.

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij de volgende partners: de gemeente Sint-Gillis, de Fédération Wallonie-Bruxelles, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Brussels Design September.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Hortamuseum

Amerikaansestraat, 27

B-1060 Brussel België

www.hortamuseum.be

+3225430490

[email protected]

Bereikbaarheid

Trams 81, 92, 97 (Janson plein) / Bus 54

Openingsuren

14u tot 17.30u van dinsdag tot en met vrijdag.

11u tot 17.30u op zaterdagen en zondagen.

Laatste toegang om 17u.

De ochtenden zijn gereserveerd voor groepen. De binnenruimte van het Hortamuseum is opgebouwd rond elf halve niveaus, rond een nauwe, centrale trappenhal. Door de volledig beschermde woning kunnen geen mensen met beperkte mobiliteit worden ontvangen, maar een virtueel bezoek is mogelijk op aanvraag aan de ticket desk.

Gesloten: alle maandagen, op 1 januari, Paaszondag, 1 mei, Hemelvaart, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december.

Tarieven

De tentoonstelling is gratis toegankelijk, het bezoek aan het museum is betalend:

Volwassenen – 10.00 €

Studenten (vanaf 18 jaar) – 5.00 €

Senioren, Belgische werkzoekenden, mensen van Sint-Gillis – 6.00 €

Lagere en middelbare school, kinderen van 6 tot 18 jaar – 3.00 € Artikel 27 – 1.25 €

Museum Pass, ART NOUVEAU PASS – gratis

ICOM kaart, OKV kaart, perskaart, personen met een handicap – gratis