Weverij Calcutta kondigt uitbouw strategisch plan aan

Calcutta produceert onder meer geweven designtapijt, zoals hier de Nautilus Golden (Beeld: Calcutta)

Het in Evergem gevestigde Calcutta, de oudste weverij van België, kondigt de uitbouw van een strategisch plan aan. Het gaat voor een nog breder aanbod, dankzij een alliantie met Annabel Textiles, Interspinning en Mublo.

Om de verdere internationale roll-out te versnellen en overnames mogelijk te maken, kwam Saffelberg Investments in april 2022 aan boord van de Calcutta Groep, die op 18 juli 2019 gekocht werd door Christof Vermeersch uit Wingene. Saffelberg is het private equity investeringsfonds van ondernemer Jos Sluys.

Advertising
 

Advertising
 

Meerderheidsbelang in Annabel Textiles

Nog geen 3 maanden na de instap van Saffelberg in de Calcutta Groep, gaat de holding van Calcutta voor een eerste overname en verwerft het een meerderheidsbelang in Annabel Textiles en Interspinning, gelegen op een industriële site van 5,5 ha in Gent. Bruno en Benoit Derumeaux blijven actief aan boord van Annabel en nemen daarnaast ook belangen in de Calcutta Groep. Zij blijven operationeel actief in beide textielgroepen.

Met deze transactie zet Calcutta een stevige stap richting horizontale diversificatie en biedt het daarmee een sterk verbreed concept van interieurtextiel aan. Annabel weeft unieke meubelstoffen alsook stoffen voor gordijnen en decoratieve accessoires zoals kussens en plaids. De Annabel groep geniet een zeer hoge reputatie en waardering in de zitmeubelindustrie. De bakermat van Annabel is het weven van fluweel. Vele sectorgenoten weven platte meubelstoffen, maar niet iedereen weeft dubbelstuk fluweel. Annabel is daarbij gekend als een innovator in de sector.

Mublo in het vizier

Ook Mublo bevindt zich in de scope. Mublo is een Belgisch interieur- en lifestylemerk voor meubelen en interieuraccessoires met hoogwaardige stoffering. Mublo is gekenmerkt voor stoffen met verrassende texturen en de lijnen en kleuren weerspiegelen de expertise van lokaal en Europees vakmanschap. Dankzij duurzame materialen, een eigentijdse esthetiek én rijke stoffen, drukt Mublo een unieke stempel op elk interieur.

Calcutta en Annabel hebben hetzelfde DNA en weven hoogwaardige stoffen voor zowel de residentiële als de contractmarkt. Annabel is daarnaast actief in de automobielsector en zet in op outdoor en upmarket interieurtextiel. Beide bedrijven zijn perfect complementair en zullen heel wat synergieën realiseren zowel aan de kostenzijde, de omzetzijde als op het vlak van de organisatie, productie en R&D. Calcutta en Annabel samen hebben vandaag een volledig aanbod in interieurtextiel, gaande van zonwering, muurbekleding, vloerbedekking tot meubelstoffen. De huidige CEO van Annabel, Mario Verstichel, zat samen met Christof Vermeersch aan de tekentafel van deze transactie en geeft de fakkel nu door aan Christof Vermeersch die zowel Calcutta als Annabel als CEO zal aansturen.

Over Textielgroep Calcutta

Textielgroep Calcutta (www.calcutta-interiors.com) werd in 1848 opgericht en is daarmee de oudste weverij van België. De industriële productiesite van 2 ha bevindt zich in het centrum van Sleidinge (Evergem) en omvat een verticaal geïntegreerd machinepark van meer dan 60 getouwen en 2 afwerkingslijnen. Calcutta heeft momenteel vier business units: technisch textiel, luxetextiel voor het interieur, zoals akoestisch geweven wandbekleding, unieke decoratieve rolgordijnen op grote breedte en geweven tapijt.

Calcutta bekleedt een unieke positie bij de professionelen en topdecorateurs in de sector. Dit komt omdat Calcutta in haar product decoratie combineert met hoogtechnische eigenschappen, zoals akoestiek, hanggedrag, doorkijkgradatie, beheer van licht en temperatuur, brandvertraging, water- en stofafstotende eigenschappen en ecologische prestaties. Via haar merken Jackie and the Fish, Asanderus en Fortune mikt Calcutta met haar diverse productgroepen op klanten voor het interieur in het midden en hoger segment.