Winkelen we hier of toch maar daar?

Een nieuw decennium dient zich aan, maar zelden was het moeilijker voorspellen waar het de komende tien jaar naartoe gaat. Het aantal uitdagingen is legio, zo ook in het interieur.

Wat duidelijk is, is hoe verscheidene zaken met elkaar verzoend zullen moeten worden. Om een van de grootste deuren maar meteen in te trappen: hoe rijmen we voortaan consumentisme met duurzaamheid en bezorgdheid voor deze planeet? Het lijkt of we voor een decennium staan waarin vooral zwart-wit tegenstellingen de toon zullen voeren. Aan de ene kant gaat de globalisering verder dan ooit, maar aan de andere is er een neiging om steeds meer op onszelf terug te vallen. Zo merk je onmiskenbare, sterke regionale stromingen, terwijl hyperindividualisme allang geen scheldwoord meer is, eerder een normale staat van zijn.

Advertising
 

Advertising
 

Onder meer de retailers onder ons hebben dit in 2019 gemerkt. Enerzijds shoppen mensen aan de andere kant van de wereld, anderzijds herontdekken ze het lokale. Het is allesbehalve toeval dat uitgerekend het woord ‘winkelhieren’ in Vlaanderen verkozen werd tot woord van het jaar. Dit woord dat ontstond tijdens een brainstormsessie van Unizo betekent letterlijk ‘er bewust voor kiezen om geld uit te geven in een zaak van bij ons’.

Wij hopen in elk geval dat ‘winkelhieren’ niet louter een modegrilletje blijkt, maar dat het ook in het interieur uitgroeit tot een vaste waarde. Voor het ene doen we daarom (in beperkte mate) aan wat je ‘winkeldaaren’ kunt noemen, voor andere, specifiekere zaken zoeken we het dichter bij huis, bij een specialist.

We zien wel wat het wordt. Voorlopig sturen wij onze magische lamp heel even richting mottenballen om ongestoord samen met jullie te kunnen klinken op een schitterend 2020.